Хмельничани купили квартиру, але 4 роки не можуть в’їхати

Хмельничани купили квартиру, але 4 роки не можуть в’їхати
Чотири роки хмельничани чекають квартир у будинку по Львівському шосе, 33, у будівництво яких вклали гроші. Забудовник не може добудувати житло, оскільки не вистачає шести мільйонів гривень. Їх, на думку підприємства, повинні доплатити мешканці. Люди проти.

- У будівництво мій батько вклав 170 тисяч гривень, виплатив всю суму у 2009 році. До цього часу забудовник – колективне підприємство «Цивільжитлобуд» – повинен був закінчити будівництво. Але воно досі триває, з нас тягнуть гроші, – звернулася до редакції газети «ВСІМ» хмельничанка Ольга Коваль.

Замість житла – борги
Люди чекають власного житла, деяким доводиться знімати квартири, інші не можуть дозволити собі завести дитину, бо немає де жити.
Вартість квадратного метра житла у 2005 році за договором була 3 тисячі гривень. Її збільшували через подорожчання, але тепер змушують платити ще по 500 гривень до більшої суми за квадратний метр на благоустрій прибудинкової території та по 17,5 тисячі гривень з однокімнатної квартири за встановлення системи індивідуального опалення у квартирі.


Люди не згідні з нарахуваннями і гроші не платять.
За поясненнями журналісти газети «ВСІМ» звернулися до директора колективного підприємства «Цивільжитлобуд» Тамари Онишко.
- Ми укладаємо договір не на купівлю квартири з техпаспортом, а договір дольової участі, - каже Тамара Онишко. – У ньому вказано попередню вартість квадратного метра житла. До закінчення будівництва вартість квартири визначають остаточно. Наразі люди повинні заплатити по 500 гривень за квадратний метр житла, по 17,5 тисячі гривень з однокімнатної квартири за встановлення опалювальної системи у квартирі та по півтори тисячі гривень за встановлення лічильників на електроенергію у квартирі. Але деякі люди не хочуть платити, тому не можемо добудувати будинок.


 

Відео дня
>

Будинок розділили на два
Проблем у будинку кілька, скаржаться мешканці.
- Будівельники побудували «коробку», але внутрішніх робіт і робіт навколо будинку не проводять, - каже Ольга Коваль. – Ми надсилали лист-вимогу, у якому просимо забудовника чітко вказати, як і коли повинні бути виконані роботи, оскільки щоразу нам обіцяють зробити і здати будинок. Але тільки б ми давали гроші і розходилися! Є реально виручені гроші, але будівництво не ведуть. Ми в паніці!
Наразі будинок, який будували за адресою Львівське шосе, 33/2, розділили на два – два під’їзди за адресою Львівське шосе 33/2а і чотири - 33/2, змінивши нумерацію квартир. Люди новацію сприйняли з осторогою.
- Під приводом зміни нумерації квартир у людей вилучають старі договори і замінюють на нові, де вказаний плановий термін здачі будинку вже 2013 рік, – каже інвестор.

У забудовника своє пояснення.
- Її провели згідно з рішенням міської ради, оскільки довелося з офісних приміщень на першому поверсі, які не продали, зробити квартири, - каже директор. – Новий договір перед підписанням можна почитати дома і проконсультуватися з юристом.
Ще одне спірне питання – опалення у будинку.
- Нам нав’язують замовляти встановлення індивідуального опалення тільки у забудовника, а це набагато дорожче, - каже Ольга Коваль.
- Ми уклали договір з субпідрядником, який купуватиме і встановлюватиме у будинку котли для опалення і гарячої води, - пояснює Тамара Онишко. – У ціну входить проект, зарплата працівників, дозволи, батареї та інші витрати. Ми замовляємо опалення централізовано, аби воно було якісне, бо за цим лежить безпека людей.


Не будують, бо не платять
Ціна питання здачі будинку – шість мільйонів гривень.
- Якщо будуть гроші, ми добудуємо першу чергу – чотири під’їзди (188 квартир) - у четвертому кварталі 2013 року, а другу – два під’їзди (90 квартир) - у другому кварталі 2014 року, - каже Тамара Онишко. – Я це пояснювала людям, але мене не чують.
У міській раді вважають, що людям потрібно зачекати до кінця року, аби отримати квартири та звертатися до суду, аби стягнути із забудовниці компенсацію за невчасну здачу будинку.
- Ми не маємо права втручатися у господарську діяльність підприємства, а тому забудовниця нам не звітує про виконані роботи, - каже заступник міського голови Іван Прокопець. –Оскільки вона не закінчила роботи до 2010 року, з неї повинні будуть стягнути штрафні санкції. Для цього людям потрібно звернутися до суду.

Боротимуться за квартири
- Ми зверталися до міліції та прокуратури, але у порушенні кримінальної справи нам відмовили, оскільки немає документації та всіх інвесторів і невідомо, скільки конкретно грошей заплатили забудовнику. Тому ми розшукуємо решту інвесторів, щоб можна було з’ясувати, яка в цілому сума вже сплачена за цей об’єкт, - каже Ольга Коваль. – Просимо звертатися за телефоном 067-380-97-43.
Люди налаштовані боротися за своє житло, і першого серпня під стінами «Цивільжитлобуду» влаштують акцію протесту. За оновленнями слідкуйте на сайті vsim.ua.


Щоб отримати квартири – домовляйтеся
- Найкращий вихід з ситуації – сісти за стіл переговорів у присутності юриста і вирішувати всі проблеми. Аби отримати квартири, необхідно все одно виплачувати ту суму грошей, якої не вистачає, - говорить юрист Володимир Шинкарук. – Плановий термін закінчення будівництва – визначення, яким забудовник визначив відхилення від плану. І він пояснить, чому термін не був виконаний. Тому стягнути моральну та матеріальну шкоду не вдасться. Навряд чи вдасться оскаржити подорожчання квадратного метра житла, що вказано у договорі. Можна тільки відсудити гроші, які вклали, і залишатися без квартири.
Щодо інших питань інвесторів – додаткові угоди у таких випадках роблять для того, щоб визначити нові терміни здачі будинку і завуалювати недоліки, аби людина не змогла звернутися до суду. При зміні нумерації квартири досить підписати додаток до існуючого договору, а не нову угоду.
Якщо люди звернулися до міліції та прокуратури, то відомства проводили перевірку, і, значить, забудовник довів, що була криза, гроші витратили на будівництво.
А от якщо люди доведуть, що була ультимативна вимога замовляти індивідуальне опалення тільки у забудовника, можна звертатися до Антимонопольного комітету та до суду, оскільки це є порушення закону «Про захист прав споживачів».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    так коли той дім здадуть
  • Anonymous

    По Львівському шосе, 33/2 в міську раду звертались, там також всім всеодно, буде здаватися будинок чи ні їх не хвилює
  • Anonymous

    В любой цивилизованной стране за такие б шашни засудили б на раз-два! Что значит - деньги будут? А у вас денег нет? Люди ж заплатили! Так какого х???? Украина, б*я. Этим все сказано.
  • Anonymous

    Та сама ситуація, що й на Гастелло, 15. Тільки нас обдурила держава...=(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up