29 березня народилася українська поетеса Марійка Підгірянка

29 березня народилася українська поетеса Марійка Підгірянка
Українська поетеса Марія Ленерт-Домбровська народилася на Івано-Франківщині. Писати почала з 13 років.

Більшість поезій присвятила дітям. Основними мотивами віршів були мрії про краще майбутнє для своєї країни, українського народу. Вірші Марійки Підгірянки часто нагадують українські народні пісні («Вечір», «Співанки»).

Творила і в жанрі поеми. Одна з яких – «Мати-страдниця» (1919). Драматичний твір про західноукраїнських вигнанців під час Першої світової війни.

За часи незалежності поезії авторки друкувались у видавництвах Києва, Львова, Івано-Франківська. Найпопулярніші книжки:  «Розповім вам казку, байку»,«Гарний Мурко мій маленький», «Безкінечні казочки», «Зіллюся з серцем народу», «Краю мій, рідний», «Учись, маленький», «Три віночки», «Мелодії дитинства», «Мати-страдниця».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up