Отримай максимальну користь від овочів і фруктів разом із ТМ “Фруктовий рай” (новини компанії)

Отримай максимальну користь від овочів і фруктів разом із ТМ “Фруктовий рай” (новини компанії)

Чому фрукти і овочі настільки важливі для вашого організму? Щоб відповісти на це питання, варто розглянути їх унікальний склад. Давайте розберемося, в чому полягає їх користь та який вони мають вплив на організм.

 

Вони мають найбільший асортимент продукції, зібраний на одній вітрині. Ставлять дешевшу ціну, бо лояльні до своїх постійних клієнтів. Нещодавно підприємство “Фруктовий рай” відсвяткувало 10 років з дня відкриття. Вперше вони показали те, чого раніше не бачив ніхто - свої теплиці. Їхні друзі поділилися тим, що можна приготувати з того, що пропонує “Фруктовий рай”. А тепер про користь продуктів розповідають лікарі.

Розібратися з впливом овочів, фруктів і ягід на діяльність органів травлення допомогла лікар-дієтолог вищої категорії Хмельницької обласної лікарні Альона Брянцева.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) дійшли висновку, що в раціоні здорового харчування дорослої людини повинні бути, крім картоплі, не менше 400 г овочів і фруктів, переважно сирих. Експерти звертають увагу на різноманітність споживаних овочів і плодів. Бажано щодня їсти не менше 5 видів овочів і 3 видів фруктів і ягід.

Їх вигляд, запах, смак збуджують апетит, викликають слиновиділення, активізують секрецію, - все це сприяє переварюванню інших продуктів і засвоєнню білків, жирів, вуглеводів. Рослинні продукти складаються з кількох, що істотно відрізняються щодо компонентного складу груп продуктів (овочі, плоди, фрукти, ягоди, зернові і бобові, горіхи і насіннячка, гриби).

Що варто знати про користь овочів і фруктів

За кількістю основних харчових речовин відмінності між різними овочами, фруктами і ягодами (зрозуміло, за деяким винятком) не настільки великі, щоб це було помітно в повсякденному харчуванні. Крім того, важко уявити собі, щоб людина навіть в літньо-осінній сезон включав в свій раціон тільки окремі ягоди і фрукти з урахуванням їх особливої ​​харчової цінності. У зимово-весняний сезон обмежується і перелік доступних сирих овочів і фруктів. Таким чином, в практиці повсякденного харчування не обов'язково детально знати, який хімічний склад всіх овочів і фруктів. Але окремо варто розглянути тільки найпоширеніші і суттєві для харчування здорової і хворої людини овочі та фрукта.

Овочі, фрукти і ягоди в найменшій мірі піддаються заміні іншими продуктами і є важливими джерелами харчових речовин, які беруть активну участь у багатьох обмінних процесах і травленні: вітамінів, мінеральних солей лужного характеру, мікроелементів, різних за своєю будовою і призначенням вуглеводів, харчових волокон, органічних кислот, дубильних речовин, ефірних масел, фітонцидів, флавоноїдів та інших біологічно активних мінорних речовин, значення багатьох з яких для організму людини залишаються не вивченими.

Нерідко з'являються публікації про «унікальних» оздоровлюючих властивостях окремих мінорних біологічно активних компонентів фруктів, ягід або овочів. Такі дані отримані в основному в експериментах на тваринах, набагато рідше - на людях в ході короткочасного прийому ними щодо великих доз зазначених речовин. Часом ці дані є «плодом» теоретичних вигадок. Незрівнянно корисніше регулярно є різноманітні фрукти та овочі (так само як і інші продукти), де міститься комплекс взаємопов'язаних і взаємодоповнюючих речовин, ніж витягнуті з них компоненти, зокрема що знаходяться (найчастіше тільки на папері) у складі біологічно активних добавок (БАДів).

Дієтолог Альона Брянцева спростовує поширену навіть в деяких медичних виданнях думку, що овочі, фрукти і ягоди є основним постачальником всіх вітамінів. Через це виник вираз «вітамінний сезон», тобто «сезон свіжих овочів, фруктів і ягід», тобто салат з цих продуктів. Але насправді вітамінів групи В у більшості овочів, фруктів і ягід дуже мало, а вітаміни А, Д і В12 взагалі відсутні.

 Вітамін С
Овочі фрукти - практично єдине джерело вітаміну С, головне джерело каротиноїдів, включаючи бета-каротин, біофлавоноїдів (вітаміну Р), важливе джерело фолацина (фолієвої кислоти) і вітаміну К.

Багато вітаміну С міститься в шипшині, чорній і білій смородині, петрушці, кропі, кольоровій і білокачанній капусті, полуниці, апельсинах, лимонах, щавлі, шпинаті. В-каротину багато не тільки в моркві, як це прийнято вважати, а й в зеленій цибулі, цибулі-порей, шпинаті, щавлі, листі салату, петрушці, а потім вже у так званих «помаранчевих» продуктах: абрикоси, гарбуз, дині, томати.

Багаті фолацином (володіє кровотворними властивостями) листя салату, шпинату, петрушка, зелений горошок, кріп, капуста. Джерелом фолацина є тільки сирі овочі і плоди, адже під час варіння він легко руйнується.

Про вуглеводи

Велика частина овочів, фруктів і ягід бідні білками (приблизно 0,5-1,2 г в 100 г їстівної частини продукту), а самі білки за складом амінокислот мають невисоку біологічну цінність і важко перетравлюються, особливо при вживанні в їжу сирих продуктів.

За рідкісним винятком (обліпиха, тропічний фрукт авокадо), овочі, фрукти і ягоди містять незначну кількість жирів.
В овочах міститься 3-5% вуглеводів, у фруктах і ягодах - 5-10. Найбільш багаті засвоєними вуглеводами фініки (69%), сухофрукти (55-65%), банани (21), інжир (12) виноград (15) - саме ці фрукти при ожирінні і надлишковій вазі виключаються або обмежуються в харчуванні. У буряках, абрикосах вишні, груші шовковиці, кавуні, дині гранаті, персиках черешні яблуках міститься близько 10% вуглеводів. У порівнянні з крупами і хлібом в овочах і плодах вуглеводів мало, але зате вони дуже різноманітні: сахароза, фруктоза, глюкоза, крохмаль, клітковина, пектини та інші компоненти харчових волокон.

Прості цукри (вуглеводи) переважають у фруктах і ягодах, а також в кавунах, динях, буряках, моркві, гарбузі, томатах, шинках і інших. До речі, чим солодший овоч чи фрукт, тим більше в ньому фруктози, особливість якої полягає в тому, що при надлишку її в харчуванні, вона має властивість перетворюватися на тригліцериди (жири внутрішні) і відкладатися не тільки в «проблемних» зонах. У картоплі і зеленому горошку більше складних вуглеводів - крохмалю.

Овочі, фрукти та ягоди мають низьку енергетичну цінність, яку майже повністю забезпечують вуглеводи, тому більшість овочів, фруктів і ягід формують значну частину раціонів при ожирінні і супутніх йому захворювань.

Про клітковину

Клітковини (одна зі складових частини харчових волокон) багато в сухофруктах, фініках, інжир, більшості ягід, айві, кизил, апельсинах, лимонах, бобових, буряках, моркві, капусті білокачанної, баклажанах, щавлі, солодкому перці. Пектинами (теж одна зі складових харчових волокон) більшою мірою багаті буряк, яблука, смородина чорна, слива, персики, полуниця, в меншій - морква, груша, апельсини, виноград.

Харчові волокна створюють відчуття насичення і знижують споживання енергії, стимулюють моторику кишечнику, зменшують рівень холестерину в крові, позитивно впливають на кишкову мікрофлору, сповільнюють всмоктування глюкози з кишечнику в кров, що відповідно знижує потребу в інсуліні. Дефіцит харчових волокон у харчуванні вважається одним з багатьох факторів ризику розвитку таких захворювань, як синдром роздратованого кишечнику, дискінезія товстої кишки з запорами, рак товстої кишки, жовчнокам'яна хвороба, атеросклероз і пов'язані з ним захворювання, ожиріння, цукровий діабет, метаболічний синдром.

Про магній та калій

Овочі, фрукти і ягоди - важливі постачальники калію і ряду мікроелементів. Найбільш багаті калієм сухофрукти, картопля, зелений горошок, томати, буряк, редис, зелена цибуля, черешня, смородина, виноград, абрикоси, персики. В овочах, фруктах і ягодах калію значно більше, ніж натрію, тому вони особливо важливі в дієтах з обмеженням натрію і збільшенням калію: при артеріальній гіпертензії, недостатності кровообігу, хворобах нирок. Ці продукти бідні кальцієм, фосфором, натрієм, і тільки деякі з них служать непоганим джерелом магнію - сухофрукти, листя салату, буряк, морква, зелений горошок, чорна смородина, вишня.

Про мінорні речовини

У фруктах, ягодах і деяких овочах, містяться органічні кислоти (яблучна, лимонна, піровиноградна, щавлева і ін.) Які мають смакове значення, активізують травлення, сприятливо впливають на кишкову мікрофлору.

Ефірні масла містяться в цибулі, редисці, часнику, петрушці, редьці, селері, цитрусових, при прийомі в невеликих кількостях збуджують апетит, підвищують секрецію травних соків і сечовиділення. Зловживання даними продуктами можуть подразнювати слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і викликати дискомфортні відчуття.

Запам’ятайте

Дубильні речовини чорниці, айви, кизилу, хурми надають терпкий і протизапальну дію при захворюваннях кишечника (при діареї різного генезу). Страви з них треба вживати на голодний шлунок або в проміжках між їжею, інакше дубильні речовини будуть пов'язані білками їжі. Ці речовини погіршують всмоктування заліза, кальцію та інших мінеральних речовин в кишечнику. Тому, наприклад, високий вміст в чорниці або гранаті заліза не означає, що ця ягода корисна при залізодефіцитних анеміях.

Овочі, фрукти та ягоди містять багато структурованої води (75-90%), яка за своїм складом схожа до людської. Це сприяє виведенню продуктів обміну речовин, тобто надається сечогінний і потогінний ефект. Це має велике значення при недостатності кровообігу, захворюваннях печінки і нирок, а також при гарячкових станах, цукровому діабеті.

Багато овочів, фруктів та ягід мають протимікробні і противірусні властивості, що в  сприяє і очищенню порожнини рота від мікробів (цибуля, часник, хрін, морква і т.д.)

на правах реклами        

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up