Хмельницьким патрульним 6 років: чим запам’яталися поліцейські

Хмельницьким патрульним 6 років: чим запам’яталися поліцейські
  • У шестирічному «послужному списку» патрульних є як хороше, так і погане.

  • Хтось вдячний поліцейським за затримання злочинців, порятунок чи просто підтримання безпеки в місті та на дорогах.

  • За цей же час окремі патрульні також «відзначилися» хабарництвом, торгівлею наркотиками та побитими службовими авто.

Управління патрульної поліції у Хмельницькій області відзначає річницю. Сьогодні, 26 грудня, підрозділу виповнюється шість років. Цього дня 2015 року 256 поліцейських склали присягу на вірність українському народові. Відтоді патрульні розширювали територію діяльності, допомагали водіям на дорогах, рятували людей, втрапляли у скандали та ДТП. Пригадуємо головні події з історії хмельницького управління.

2015 рік

26 грудня поліцейські зібралися на хмельницькому майдані Незалежності для урочистостей. Того дня присягу склали 256 патрульних. На захід навіть приїхала тодішня голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе. Через неї ж довелося почекати з початком. Серед першого складу патрульних було 7 учасників війни на Сході, а близько 10% складали жінки. Відтоді й дотепер управління налічує один батальйон, який поділений на чотири роти. Першим керівником управління був лейтенант Олег Костенко. На той час відомство обслуговувало лише територію Хмельницького.

2016 рік

27 січня патрульний Ярослав Болюх врятував жінку, яка могла скоїти самогубство. Вона стояла на балконі багатоповерхівки та жестами показувала, що зістрибне. Поки хмельничанку відволікали інші поліцейські, він зайшов до квартири та відтягнув жінку від вікна.

Відео дня

5 жовтня в мікрорайоні Озерна сталася бійка, яка закінчилася ножовими пораненнями для одного з її учасників. Події відбувалися у барі «Шторм». Ймовірний нападник разом з двома іншими чоловіками втекли, але не надовго. «По гарячих слідах» їх затримали троє патрульних.

6 листопада на проспекті Миру сталася смертельна ДТП за участі патрульних. Поліцейська «Toyota» врізалася у таксі. 36-річний водій останнього загинув на місці. Згідно з повідомленням головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, патрульні прямували на виклик з увімкненими спецсигналами. Всі поліцейські в авто були тверезі. Авто поліцейських списали — воно стало четвертою машиною патрульних, яку зіпсували без можливості відновлення.

30 грудня на Кам’янецькій 46-річний хмельничанин напав на працівницю психоневрологічного диспансеру. Нападник поколов їй обличчя гострим предметом. Чоловік стояв на обліку у цьому ж закладі. Пізніше хмельничанин нападав на перехожих вже в іншому місці — на Тернопільській. Вгамувати його спробували патрульні. Спочатку намагалися з ним говорити, але чоловік почав підходити ближче. Потім застосували сльозогінний газ та кілька разів стріляли у повітря, але й це не допомогло — він дістав з кишені гострий предмет. Після цього поліцейські вистрілили у ногу. Чоловік помер дорогою до лікарні.

2017 рік

12 червня патрульні почали працювати на трасі М-12, яка проходить від кордону з Тернопільською областю до кордону з Вінницькою через Хмельницький.

13 вересня хмельницького патрульного затримали за підозрою у вимаганні хабаря. Він хотів отримувати від підприємиці тисячу гривень щомісяця, а за це обіцяв не перешкоджати бізнесу. Поліцейського також підозрювали у торгівлі безакцизним алкоголем. За інформацією «Дорожнього контролю», затриманий поліцейський — це старший лейтенант Андрій Тихий.

9 листопада стали відомі результати вибіркового тестування патрульних на вживання наркотиків. Як повідомив журналіст «Дорожнього контролю» Олег Бондаренко, четверо поліцейських мали позитивний результат. Речник УПП Роман Мартинюк тоді пояснював, що застосований метод тестування не дає стовідсоткової точності. Керівництво управління мало намір провести повне тестування особового складу. Приводом до цього стало затримання патрульного Сергія Гнинюка за підозрою у торгівлі наркотиками.

2018 рік

26 січня управління патрульної поліції отримало нового керівника. Тимчасовим виконуючим обов’язки призначили Олега Роо. Доти він був заступником Олега Костенка. Згодом Роо став керівником на постійній основі.

5 лютого у патрульних додалося роботи, адже їм довірили трасу Н-03 — від Хмельницького до кордону з Чернівецькою областю.

14 квітня у Хмельницькому взяли під варту двох чоловіків, які пограбували магазин на Тернопільській. Затримали їх патрульні. Зловмисники прийшли до магазину та роздивлялися товар. Потім почали вимагати у продавчині гроші з каси. Та їм відмовила, тому жінці пригрозили пістолетом та самі забрали гроші. Двоє місцевих мешканців побачили, що відбувається у магазині, та заблокували двері ззовні. Грабіжники вибили вікно та втекли. Ті ж двоє чоловіків показали поліцейським, куди побігли зловмисники. Патрульні наздогнали та затримали зловмисників.

28 червня на хабарі затримали тимчасового виконуючого обов’язки начальника відділу безпеки дорожнього руху Андрія Ревюка. За даними СБУ, він отримував гроші за прискорення отримання дозволів на перевезення великовагового та великогабаритного транспорту. «Тариф» складав до п’яти тисяч гривень.

30 серпня на хабарі попалися ще двоє поліцейських. За 16 тисяч гривень вони мали не притягати до відповідальності водія, який їздив п’яним. «Дорожній контроль» назвав імена затриманих — це Максим Павліш та Віктор Дігтяр. Обоє служили в управлінні з моменту заснування — 26 грудня 2015 року.

2019 рік

11 лютого патрульні почали використовувати прилади «TruCam» для контролю швидкості на дорогах. До того у них фактично не було можливості виявляти порушників швидкісного режиму та притягувати їх до відповідальності. Перші ділянки контролю були на трасі М-12 — в районі 242 та 300 кілометрів. Пізніше територію контролю розширювали, додавши, в тому числі, вулицю Західно-Окружну в Хмельницькому.

30 червня в черговий раз розбили службове авто. Цього разу — на Західно-Окружній. За інформацією управління, «Toyota Prius» виїжджав із прилеглої дороги і не надав дорогу «Chevrolet». На водія поліцейського авто склали адмінпротокол. В результаті ДТП ніхто не постраждав.

2020 рік

24 січня патрульні зупинили на Старокостянтинівському шосе «Daewoo» на «євробляхах». За кермом авто був 17-річний Олексій Ковальчук. Поліцейські просили його пред’явити посвідчення водія. Він цього не зробив, а натомість почав з ними сперечатися, вживаючи при цьому нецензурну лексику. Зрештою патрульні витягли його з авто та доставили до відділення поліції. Там він скаржився, що при затриманні його били. Через ці події згодом відкрили кримінальне провадження.

2021 рік

22 лютого поблизу села Писарівка Війтовецької ОТГ автомобіль «Opel» на смерть збив 50-річну жінку. Вона йшла узбіччям дороги. За кермом машини був поліцейський сектору реагування патрульної поліції Дмитро Канарський. Він залишив місце події, але згодом його затримали у Війтівцях. З’ясувалося, що на момент ДТП він був у стані сп’яніння. 11 серпня поліцейський отримав вирок — 3,5 року позбавлення волі та позбавлення права керувати авто на 3 роки.

11 квітня патрульні помітили на Західно-Окружній «Kia», водій якого перевищував швидкість. Авто зупинили та з’ясували, що чоловік з дружиною везуть до лікарні 2-річну дитину. Вона впала, вдарилася та отримала гематому. Патрульну супроводили авто до міської дитячої лікарні. Схожий випадок був 18 червня. Поблизу Війтівців до патрульних звернувся водій «ВАЗу» та повідомив, що його 7-місячна дитина задихається. На той момент з Хмельницького вже їхала карета «швидкої», тож патрульні взяли матір з дитиною, виїхали назустріч та передали їх лікарям.

17 квітня на вулиці Толстого зупинили авто, за кермом якого був водій з ознаками сп'яніння. Патрульні склали на нього протокол за статтею 130 КУпАП, адже «Драгер» факт сп’яніння підтвердив. Також протокол за цією ж статтею склали на пасажира — начальника відділу адміністративної практики управління патрульної поліції Богдана Молотюка. Мотивацією було те, що він передав керування авто особі у стані сп’яніння. Зрештою суд визнав водія невинуватим, оскільки патрульні порушили процедуру складання протоколу. Також невинуватим визнали Богдана Молотюка. Причина — факт передачі керування патрульні не довели.

1 серпня у селі Заруддя Красилівської ОТГ зіткнулися два авто — «Mercedes» та «Dacia». Водій останнього, а також його дружина та дворічний син, загинули на місці події. За кермом «Mercedes» був інспектор сектору реагування патрульної поліції Андрій Фреюк. Наразі цю справу вже передали до суду.

11 вересня на Кармелюка стався конфлікт між людьми з приводу кота, який випадково випив з вікна. На місце викликали поліцію. Один із патрульних, Артем Баценко, відмовився спілкуватися українською. Його колеги пропонували поспілкуватися з кимось іншим з правоохоронців, а коли це не подіяло, почали доводити, що під час виконання службових обов’язків можна говорити й російською. Згодом у патрульній поліції повідомили, що проведуть службове розслідування з цього приводу.

28 вересня стало відомо про скандал, пов’язаний із жорстоким поводженням з тваринами. У парку помітили людей, які пропонували фото з яструбами й совами за гроші. Птахи при цьому були на повідках. Місцева блогерка подзвонила до поліції. Їй передзвонив патрульний та сказав, що він знає цих людей, і у них все нормально. Лише після третього дзвінка на 102 та півтора годин очікування правоохоронці приїхали, і зрештою порушення проігнорували. Через в патрульній поліції пообіцяли провести службове розслідування.

2 листопада патрульні повідомили про початок роботи комплексів автофіксації порушень правил дорожнього руху «Каскад». У Хмельницькому їх налічується три, вони розташовані біля будинку побуту «Хмельничанка», «СВ-клубу» та біля виїзду з міста в напрямку Вінниці. Камери фіксують перевищення швидкості, за результатами чого водіям надсилають постанови про штрафи.

На нашому сайті ми провели опитування щодо роботи хмельницьких патрульних. Найбільше серед опитаних — майже третина — обрали оцінку «1».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Ковальчук

    Зірки You Tube
  • Ameno Ameno

    Зі святом
  • Борис Новак

    Нуля в оцінках таки не вистачає...

keyboard_arrow_up