Що можна дізнатися з проектної декларації забудовника? (Новини компаній)

Що можна дізнатися з проектної декларації забудовника? (Новини компаній)

Проектна декларація – один із найважливіших документів, який зобов’язаний оформити забудовник до початку зведення новобудови. Покупець може знайти в ній основну інформацію про девелопера та житловий комплекс. Ця інформація відкрита й доступна, тому кожен потенційний інвестор може при потребі отримати її у вільному доступі.

Що таке проектна декларація?

Проектна декларація – це офіційний документ будівельної компанії, в якому вона публічно розкриває відомості про себе і про конкретний інвестиційно-будівельний проект (багатоквартирний житловий будинок або інший тип нерухомості). Вона складається з п’яти розділів і містить дані як про забудовника, так і про підрядника, управителя ФФБ. Докладно описуються характеристики об’єкта будівництва й об’єктів інвестування.

Реєстрація декларації проводиться територіальними органами ДАБІ (Державної архітектурно-будівельної інспекції). Для проведення цієї реєстрації забудовник або уповноважена особа подають у ДАБІ відповідну заяву, два екземпляри проектної декларації та їх електронну копію. У цей же день ДАБІ розглядає заяву й реєструє декларацію або повертає її на доопрацювання будівельній компанії при невідповідності нормам чинного законодавства.

У разі будь-яких змін даних у проектній декларації девелопер повинен зареєструвати їх у тому ж порядку, що і при первинній реєстрації. Забудовник зобов’язаний оприлюднити зареєстрований документ у газеті «Урядовий кур’єр»: він публікується в ЗМІ протягом 14 днів після реєстрації в ДАБІ.

Навіщо і де її можна отримати?

Уважно вивчивши проектну декларацію, можна отримати багато важливої інформації й навіть переконатися в надійності забудовника. Тому саме з цього документа варто починати перевірку будівельної компанії перед придбанням новобуду.

Зазвичай забудовник викладає офіційні папери у вільний доступ, щоб інвестори могли в будь-який момент перевірити цю документацію. Після того як проектна декларація розміщується в засобах масової інформації, будівельна компанія повинна надати покупцям посилання на джерело.

Достовірність дозвільних документів, зокрема декларації, можна проконтролювати на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). На цьому ж ресурсі можна подивитися зразок заповнення документу 2020 року.

Чому так важливо ознайомитися із проектною декларацією до придбання житла на первинному ринку? Більшість покупців підбирають варіанти нерухомості, орієнтуючись на безліч факторів: розташування, архітектурні особливості, планування квартири, наявність інфраструктури, вартість квадратного метра, умови придбання тощо. Однак знайдені переваги не матимуть ніякого значення, якщо будівництво повністю зупиниться або перетвориться на довгобуд. Інший ризик інвестора – отримати не зовсім те або зовсім не те, що забудовник обіцяв у рекламі.

Щоб знизити ризики, покупцеві треба ретельно перевірити забудовника та вподобаний об’єкт. Найпростіше зробити це за допомогою проектної декларації, де вказана важлива інформація про компанію, що веде будівництво, а також про її новобудову. До того ж потенційний інвестор зможе переконатися, чи відповідає реклама ЖК тому, що написано в документі.

Проектна декларація – документ, що ідеально підходить для первинної оцінки ризиків майбутнього інвестора.

Які основні моменти можна дізнатися з проектної декларації

Зареєстрована й оприлюднена забудовником проектна декларація – це офіційний документ, тому вказаній в ній інформації можна довіряти на 100%. Дані вносяться згідно з законодавством України.

Що корисного може дізнатися покупець квартири в новобудові із проектної декларації:

  • мета проекту – наприклад, будівництво кварталу житлових будинків з облаштуванням нежитлових приміщень;
     
  • інформація про забудовника – назва, юридична і фактична адреси, контактні дані, реквізити ліцензії, перелік завершених проектів, керівник компанії тощо;
     
  • права будівельної організації на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво, – ПІП власника землі, межі ділянки, площа, елементи благоустрою;
     
  • склад загального майна і часткова власність учасників будівництва;
     
  • дозвіл на будівництво;
     
  • інформація про управителя ФФБ (Фонду фінансування будівництва) і перелік підрядників, які будуть здійснювати будівельно-монтажні роботи, – найменування, фактичні адреси, реквізити ліцензій, інформація про керівників, досвід роботи;
     
  • терміни й етапи будівництва – коли саме стартують будівельні роботи та коли готовий будинок введуть в експлуатацію;
     
  • повний опис новобудови – місцезнаходження, кількість поверхів, секцій і квартир, технологія будівництва, наявність паркінгу та вбудовано-прибудованих нежитлових приміщень тощо;
     
  • опис технічних характеристик квартир відповідно до проектної документації;
     
  • функціональна значимість нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку чи іншому об’єкті нерухомості;
     
  • можливі фінансові та інші ризики при здійсненні проекту будівництва, заходи добровільного страхування забудовника від ризиків;
  • перелік органів державної влади, органів місцевого самоврядування й організацій, які беруть участь у прийманні об’єкта, передбачуваний термін отримання дозволу експлуатації та ін.

Документ можна переглянути самостійно або ж заручитися підтримкою юриста з нерухомості, який вивчить його з професійної точки зору та повідомить, чи варто інвестувати в новобудову цієї компанії.

Проектна декларація – документ, про який варто пам’ятати

Проектна декларація – важливий документ, який обов’язково треба переглянути, перш ніж вкладати кошти в первинну нерухомість. Однак це не єдина документація, яку потрібно перевірити в забудовника.

Плануючи купити квартиру в новому будинку, до укладання договору потрібно ознайомитися із ліцензією на будівельні роботи, дозволом на будівництво ЖК, містобудівними умовами та обмеженнями, документами на земельну ділянку, проектом новобудови та її експертизою, технічними умовами на підключення комунікацій. Якщо немає впевненості, що можете розібратися в численних документах самостійно, краще довірити перевірку юридичної чистоти об’єкта досвідченому юристові.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up