Безкоштовними підручниками обіцяють забезпечити школярів, які вчилися минулого року з роздруківок

Безкоштовними підручниками обіцяють забезпечити школярів, які вчилися минулого року з роздруківок

До 1 вересня учні 8-их класів мають отримати усі необхідні підручники за новою програмою. Гроші на них отримав кожен навчальний заклад. Уже надійшло 2 партії підручників. 

Частина навчальних закладів Хмельниччини у 2015-2016 навчальному році опинилась у скрутному становищі. Майже весь І семестр учні 4 та 7 класів навчались без підручників. Хтось роздруковував книжки з Інтернету, інші користувались онлайн-посібниками. Частина підручників надійшла у грудні, а решту довозили до кінця березня.

Нові стандарти - нові підручники 

Міністерство освіти змінило специфіку замовлення навчальної літератури. Відтепер кожен вчитель повинен самостійно обрати підручник та автора за яким бажає працювати у електронному репозитарії навчального контенту. Таким чином, в одній школі можуть навчати біології за підручниками трьох різних авторів, географії - двох.

До прикладу, минулого року начальні підручники для 4 і 7 класів друкували близько 33 видавництв. Тож якщо видавництво вирішить, що йому невигідно друкувати малими партіями по 20-30 підручників для кожної школи окремо, то заклад освіти перед початком навчального року може взагалі залишитись без літератури. Отак не замовиш вчасно – не матимеш із чим працювати. 


Література - безкоштовна 

В управлінні освіти Хмельницької міської ради кажуть, що цьогоріч держава виділила кошти для закупівлі навчальних підручників не управлінням, а безпосередньо навчальним закладам. Тому всі школи можуть обрати для конкретного предмету одного автора, щоб мати змогу робити замовлення не на 30 підручників, а, до прикладу, на 300.  

- Цього року на закупівлю підручників міська влада виділила 1,5 мільйона гривень, і близько трьох мільйонів маємо державної субвенції, - каже головний освітянин міста Роман Миколаїв. - Обласний департамент відмітив, що наразі Хмельниччина лідирує по замовленні підручників серед решти областей. Хоч цей процес ще не завершений, тому щось гарантувати стовідсотково не можу. Окремі школи частину своїх підручників вже отримали. Але швидкість замовлення та друку цих підручників бажає бути кращою. 

Автора обирає вчитель

Відео дня

Міністерство освіти надіслало всім керівникам управлінь додатковий лист із вказівками. У ньому зазначили, що управління не може впливати на вчителя при виборі автора підручника. Тож методисти зорієнтовували педколективи обговорювати вибір авторів на методичних об’єднаннях. 

- Зараз іде процес укладання договорів між видавництвами та навчальними закладами.  Для учнів 8 класу вже надійшло 2 партії підручників, - розповідає методист науково-методичного центру управління освіти Наталія Петрук. - Це 5 відсотків від загальної кількості. Але вони продовжують надходити майже кожного дня. Тож до 1 вересня Міністерство обіцяє забезпечити підручниками учнів 8 класів в повному обсязі. Хоч минулого року 50 відсотків коштів на навчальну літературу надала держава, а решту закупили за кошти місцевого бюджету. 

Брак навчальної літератури цього року можуть відчути учні 11 класів. Не вистачає підручників і для спецшкіл, хоч департамент освіти гарантує методистам, що до 1 вересня вони надійдуть в повному обсязі. 

В практику управління освіти вже давно ввійшов обмін підручників між навчальними закладами. Методист розповідає, що він може відбуватися до 15 вересня нового навчального року. Адже резерву літератури у департаменті немає.

Підготувала Олена Похитун 


Читайте також: 100 днів на результат: Роман Миколаїв розповів про нові "правила гри" для директорів 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up