8 березня – Міжнародний жіночий день: цікава історія свята

8 березня – Міжнародний жіночий день: цікава історія свята
  • Історія походження 8 березня досить неоднозначна, але цей день вже давно став символом жіночності та весни.
  • За офіційною версією вперше свято відзначили як день жінок-робітниць більше століття тому в США.
  • Проте, хочемо нагадати, що жінки заслуговують на увагу, турботу щодня, а не один раз на рік.  

8 березня в Україні щороку святкують свято жінок. Історія цього свята не така вже й проста. Існує декілька різних версій про його походження. Одна із них говорить, що свято стало виявом боротьби феміністок. А також є версія начебто колись 8 березня вважали професійним святом єврейських повій. Та все ж ми розповімо про версію офіційну.

"Свято зародилася в Америці"

Отже, 8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбувся "марш порожніх каструль". Тоді працівниці текстильних фабрик протестували проти поганих умов праці та низької зарплати.

Відео дня

Згодом у 1908 році все в тому ж Нью-Йорку на мітинг вийшли тисячі жінок та вимагали для себе права голосувати. Уже через рік, у 1909 році, за ініціативи Соціалістичної партії Америки вперше було відзначено жіноче свято. Відзначали його в останню неділю лютого. Надалі воно поширилося в інших країнах.

У 1975 році ООН впровадила нову дату святкування Міжнародного жіночого дня. Його перенесли на 8 березня. Підтримали таку ідею держави соцтабору. Генасамблея ООН у своїй резолюції запропонувала відзначити будь-який день як День боротьби за права жінок і міжнародний мир ООН.

8 березня в Україні: у 2017 році свято жінок запропонували декомунізувати календар. Його хочуть запрати зі списку державних свят. Але 2018 року 8 березня все ще залишається державним святом та вихідним днем.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Rouge Doam

    Неплохо написано
  • Игорь Захаржевский

    Хорошая статья
  • Арно Дориан

    Цікаво цікаво. Але це останній день, який ми будемо святкувати, мабуть саме тому начальство вирішило зробити жінкам свято незабутнє, як в останній разз так би мовити. Замовило непогані корпоративні сувеніри https://fullmotion.com.ua/ та багато квітів. Все для жінок так би мовити.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up