24 листопада - Федора Студита: сьогодні ворожать на суженого та викидають потрісканий посуд

24 листопада - Федора Студита: сьогодні ворожать на суженого та викидають потрісканий посуд
  • Також у цей день визначають, якою буде погода та урожай грибів у ягід.
  • Щоб уникнути бідності, позбувалися посуду з тріщинками.

Сьогодні, 24 листопада, у народі вважають днем, коли починаються справжні холоди - "Федір починає землю студить". Звідси і пішла назва - Федора Студита.

Саме в цей день було прийнято споряджатися в дорогу з товаром. Якщо все продати, то наступний рік буде багатим на врожай.

Дівчата з нетерпінням чекали цього дня, щоб поворожити на свого суженого. Вони робили це увечері після традиційних гулянь та катання на санках. Способи були різні - проте вони вірили, якого нареченого покажуть ворожіння, той і стане законним чоловіком на все життя.

Відео дня

З цим днем пов'язували й ряд інших прикмет:

- якщо сьогодні світить сонце, то варто чекати сильних морозів;

- якщо йде дощ, то скоро настане потепління і відлига;

- якщо людина народилася на Федора, то матиме норовисту вдачу;

- якщо вночі на небі багато зірок, то урожай грибів і ягід у наступному році буде багатим;

- на Федора потрібно повикидати з дому увесь посуд з тріщинами, щоб, згідно з прикметами, не було бідності ані в цьому поколінні, ані в наступному.

Довідка.

У народі кажуть, що Федір (Теодор) Студит жив у VIII-IX століттях. Його всі знали, як візантійського чернеця.

Він народився в сім'ї чиновника. Батьки дали хлопцю гарну освіту. Дядько ніс службу у монастирі. Саме він привив племіннику віру в Бога.

З часм Федір постригся в ченці. Коли одружився із жінкою на ім'я Анна, вона підримала чоловіка і також служила Богу разом з ним.

Пізніше Федір став ігуменом. Він проповідував християнську віру та викривав пороки правителів.

У похилому віці вирішив оселитися в Студійському монастирі разом зі своїми учнями. Сам розробив досить суворий статут для послідовників братії монастиря, який пізніше брали за основу для розробки інших подібних статутів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up