Перший раз у перший клас: як допомогти дитині адаптуватися до навчального процесу

Перший раз у перший клас: як допомогти дитині адаптуватися до навчального процесу
Фото ілюстративне. Корупція.Інфо
  •  Початок навчального року – завжди хвилюючий момент, особливо для першачків та їхніх батьків.
  • Головне налаштуватися на позитив та не розповідати дитині жахи про школу.
  • Як допомогти дитині отримати максимум задоволення від шкільних років, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Незабаром для 4000 маленьких хмельничан пролунає перший шкільний дзвінок. Батьки активно готуються до школи: збирають портфелі, купують шкільну форму, а головне – налаштовуються морально на дванадцять років тяжкої праці, перших злетів та мізерних невдач своїх улюблених чад. Для кожного ці роки минуть по-різному, але найважчий період чекає на батьків та їх маленьких першокласників саме в перші місяці навчання. Як допомогти дитині адаптуватися, дізнавалися журналісти vsim.ua у досвідчених мам та кваліфікованого психолога.

Переживайте шкільні моменти разом

C:\Users\Користувач\Desktop\18670896_115539722362433_3325416081960444065_n.jpgГалина Пармакова, мама четвертокласника

 

Відео дня

- Ми вже перейшли в 4 клас, говорю «Ми», бо всі шкільні моменти переживали разом. Стараюся в усьому допомагати, налаштовувати на позитив. Ходили всі роки із задоволенням. З дітками знайшов спільні мову, зʾявилися друзі. Ще дуже все залежить від вчителя, ми свого любимо, тому проблем не було. Головне зранку підняти, а так все добре.

 

«Буде все: і сльози, і сміх»

C:\Users\Користувач\Desktop\14368829_1133777780032535_4419483096100923160_n.jpg Ірина Гринчук, мама третьокласника

 

- Тут все дуже індивідуально. Все залежить від дитини та вчителя. Головне налаштувати себе і дитину на позитив. Буде все: і сльози, і сміх. Ось так приходите забирати після уроків, а воно – чюдо: все обличчя та руки пописані, ручка в нього випадала постійно, потім чоловічків на руках малювали. Сорочка висмикнута з штанів, бо на перерві чуть коридор не рознесли, так ганяли на випередки. У школі їх ніхто не буде контролювати так, як у садочку: поправ , застібни, вмийся. Щодо навчального процессу – тут також індивідуально дуже. Або ігнорує вчителя або плаче, бо не встиг записати щось. Потім все зі сміхом будете згадувати. Потрібно розслабитися та насолоджуватися першими зборами до школи: перший портфель, зошит, крута ручка чи фломастери.

Проявляйте побільше уваги та витримки

C:\Users\Користувач\Desktop\36539354_289679548436534_8796083775143411712_n.jpgНаталія Чорноморець, мама третьокласника

- Всі дітки різні, різний темперамент, різний рівень підготовки, різні вчителі. Тому однозначно сказати як пройде процес адаптації складно. Те, що дитина буде втомлюватися перші місяці – це однозначно. І намагатися  їх не сварити, бо їм і так несолодко. Проявляти побільше уваги, розпитувати, що нового цікавого дізнався. Батьки – це приклад, тому потрібно самим мати позитивне ставлення до школи, щоб дитина переймала лише хороше.

 

Головне підняти зранку, все інше – не біда

C:\Users\Користувач\Desktop\19989502_151812282051072_3810957473304410730_n.jpgОльга Шиян, мама третьокласниці

 

- У нас період адаптації пройшов непомітно, жодний серйозних проблем не було, єдине – вставати не хотіла, були і сльози, і істерики. В школі знайшла спільну мову і з дітками, і з учителем. Я її налаштовувала, що там буде весело, що буде купа таких же діток, буде з ким гратися. Головне не розповідати якісь жахи про школу, а позитивно налаштовувати.

"Не сидіть над дитиною під час виконання домашніх завдань"

 

C:\Users\Користувач\Desktop\Фото0908.jpgАнна Марченко, психолог 

- Готувати дитину до школи потрібно заздалегідь: розповідати цікаві історії зі свого власного шкільного життя, про друзів, яких ви там знайшли і товаришуєте вже багато років. Але наголошувати, що там можна дізнатися багато пізнавального, а для цього треба бути уважним на уроках та слухатися вчителя. Дитина має знати про школу якнайбільше інформації, щоб у неї не було страху перед невідомим. Також заздалегідь потрібно підготувати дитину до шкільного режиму, як приклад, можна проводити шкільні уроки вдома, щоб дитина вчилася посидючості.  В перші тижні школи дитина має спати не менше 10-11 годин на день. В цей період дуже важливі прогулянки на свіжому повітрі. Щоб первачок не був млявим та постійно втомленим – грайте з ним у рухливі ігри. Допоможіть дитині адаптуватися в колективі: розпитуйте як пройшов день, що було цікавого, з ким уже встиг подружитися. Якщо у дитини виникла конфліктна ситуація з кимось із однолітків, не залишайтеся байдужими, запропонуйте можливі варіанти для взаєморозуміння між дітлахами. Не сидіть постійно над дитиною під час виконання домашніх завдань: покажіть як потрібно, якщо дитина просить, і дайте час на самостійне виконання. Вона має знати, що впорається сама. Для дитини це буде міні-перемога над собою, похваліть її за удачі, у разі помилки – не сваріть, а покажіть як потрібно ще раз. Головне, в першу чергу, будьте позитивно налаштовані самі, коли дитина буде бачити впевнених батьків та надійний тил – у неї все вийде.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up