Які партії можуть пройти в парламент на наступних виборах (ІНФОГРАФІКА)

Які партії можуть пройти в парламент на наступних виборах (ІНФОГРАФІКА)
  • Вже за два місяці можуть відбутися дострокові парламентські вибори.

  • Новообраний президент Володимир Зеленський не тільки розпустив парламент, а й запропонував зміни до виборчого законодавства.

  • Ми проаналізували результати соціологічних опитувань та склали інфографіку.

  • З неї можна дізнатися, хто займе місце в новому парламенті.

20 травня Україна офіційно отримала нового президента — Володимира Зеленського. У своїй інавгураційній промові він заявив про розпуск Верховної Ради. Пізніше він підписав відповідний указ, а також призначив парламентські вибори на 21 липня. Варто зазначити, що на рішення про розпуск вже подали скаргу до Верховного Суду.

Вчора, 22 травня, на сайті парламенту з’явився внесений Зеленським законопроект про зміни до виборчого законодавства. Він передбачає повернення пропорційної системи за закритими списками та зниження прохідного бар’єру для партій до 3%.

Нагадаємо, що діючий склад парламенту обирався за мажоритарно-пропорційною (змішаною) системою з прохідним бар’єром у 5%. Змішана система означає, що 225 депутатів обирали на виборчих округах, а ще 225 — у загальнодержавному окрузі за партійними списками. Тепер Зеленський пропонує обирати депутатів тільки від загальнодержавного округу. Прохідний бар’єр — це такий рівень підтримки виборців, який має отримати партія, аби зайняти місця в парламенті.

Відео дня

Вчора, 22 травня, соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати соціологічних опитувань щодо підтримки українцями різних політичних партій. Серед тих, хто піде на вибори та визначилися з кандидатом, підтримку отримали такі партії:

  • Слуга народу — 43,8%

  • Опозиційна платформа «За життя» — 10,5%

  • БПП «Солідарність» — 8,8%

  • Батьківщина — 7,3%

  • Сила і честь — 5,1%

  • Голос — 4,6%

  • Радикальна партія — 3,3%

  • Опозиційний блок — 3,2%

  • Громадянська позиція — 2,3%

  • Свобода — 1,6%

Решта партій набирають менш ніж 1,5% голосів. За цими даними ми склали інфографіки, до яких внесли дані про ймовірну кількість депутатів від кожної політичної сили в новому парламенті. При цьому врахували різні способи формування парламенту — пропорційну та змішану системи, а також різний прохідний бар’єр.

Соціологічне дослідження проводили з 16 по 21 травня. Опитали 2000 тисячі українців, старших за 18 років. Похибка дослідження не перевищує 2,2%.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вано

    Дуже добре, що свободівців вже не буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up