Подоляни отримують якісний газ, що відповідає усім вимогам (прес-служба ПАТ «Хмельницькгаз»)

Подоляни отримують якісний газ, що відповідає усім вимогам (прес-служба ПАТ «Хмельницькгаз»)

Про те, чому ж газ інколи може бути червоним, - розповідає в.о. технічного директора ПАТ «Хмельницькгаз» Дмитро Дідич.

Чому полум’я може змінювати забарвлення та чим це може загрожувати?

Як правило, - найчастіше, червоне полум’я газу свідчить про нехтування споживачами правилам використання газу в побуті. А головною причиною цього є нестача кисню. Тому обов’язково, перед роботою з газовими приладами необхідно провітрювати  приміщення та тримати вікно (кватирку) привідкритими, тобто, щоб забезпечити постійний доступ кисню в приміщення.

Для горіння потрібен кисень. Для того, щоб згорів 1 куб газу, потрібно 10 м куб. повітря.

Відомо, що в більшості помешкань двері та вікна взимку герметично закриті, відповідно, в приміщенні недостатньо кисню, і газ горить червоним полум’ям. Ще одна причина червоного полум’я - засміченість газових пальників. Тому потрібно регулярно проводити технічне обслуговування газових приладів.

Чи можна «розбавити природний газ?

Ні, це зробити неможливо. Адже блакитне паливо до розподільних газопроводів ПАТ “Хмельницькгаз” надходить від газовидобувних підприємств та оператора газотранспортної системи (ПАТ “Укртрансгаз”). Тому змінити склад газу нереально. Адже система є герметичною, і втручання в її роботу є вибухонебезпечне. У складі ж самого газу об’ємна частка кисню за стандартом не повинна перевищувати 1%. Тому «розбавляння» природного газу киснем (як помилково вважають деякі споживачі) неможливе, адже це може теж призвести до катастрофи.

Чи проводите ви контроль якості газу?

Однозначно. У нашій хіміко-аналітичній лабораторії, яка має атестат по технічну компетентність,виданий ДП «Хмельницькгастандартметрологія», фахівці здійснюють регулярний контроль: беруть заміри газу і проводять аналіз, про що оформляють відповідні сертифікати. Окрім того, усі дані щодо якості газу щомісячно оприлюднюються на офіційному сайті компанії km.104.ua у розділі «Якість газу» та ін., крім того, ми проводили для наших ЗМІ прес-тур, під час якого наочно продемонстрували етапи проходження газу до кінцевого споживача та роботу відповідних структур та лабораторій, задіяних у цьому складному процесі.

Чому у різних районах області газ може незначно відрізнятися своєю калорійністю? З чим це пов’язано?

 Дійсно, основний показник якості газу – його калорійність, на Хмельниччині навіть вищий державного стандарту, але може незначно різнитися в різних районах області. Адже він надходить до споживачів із різних джерел – власного або імпортного видобутку. Тому за даними «Укртрансгазу», імпортний газ має стабільний склад, а параметри газу українського видобутку змінюються залежно від родовища.

Окрім теплотворної здатності, норми чинного ГОСТу також регулюють граничний вміст кисню. Так, об’ємна частка кисню в складі газу за стандартом не повинна перевищувати 1%. При більш високій концентрації повітря в газі утворюється вибухонебезпечна суміш, яка призведе до вибуху. Тож «повітрям» розбавляти газ неможливо.

Що ж потрібно, аби споживачі були задоволені якістю газу та чайник закипав швидше?

  • систематично проводити техогляд газового обладнання;
  • забезпечувати постійний повітрообмін в помешканні;
  • звернути увагу на терміни експлуатації газових приладів та по можливості замінити старе обладнання на нове з високим коефіцієнтом корисної дії;
  • проводити технічне обслуговування у зазначені строки, регулярно перевіряючи і димо-вентиляційну систем.

Також споживачі, які сумніваються у якості газу, що надходить до їхніх осель, можуть самостійно замовити проведення додаткового аналізу газу, в тому числі і в незалежній лабораторії. Перевірка буде здійснена в місті протягом двох днів, а в сільській місцевості – 5-ти. У разі, якщо показники відповідають нормам, оплачувати такий аналіз буде споживач, якщо ні – постачальник газу.

І найголовніше: ми закликаємо  наших споживачів подбати про власну безпеку та безпеку рідних – дотримуватися  правил використання газу в побуті!

 

 

на правах реклами

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up