Благодійні внески чи побори? На що в ДНЗ№37 збирають гроші

Благодійні внески чи побори? На що в ДНЗ№37 збирають гроші
  • Ольга і Василь Фурмани звинувачують завідуючу та працівників ДНЗ №37 "Незабудка" у незаконному зборі коштів.
  • Цього року батьки скидалися на подушки, рукомийник, навчальну літературу і навіть на деталі до бойлера. 
  • Після звинувачень і нарікань батьків завідуюча Тетяна Карун потрапила до лікарні. Жінка каже, що грошей в руки не брала. 

Батьки вихованців дитсадка заявляють, що у ДНЗ не припинились "побори". А вихователі збирають гроші на лялькові вистави, які проводять вихователі, а чеки за придбані товари їм не показують. Тому на що йдуть зібрані у них гроші, батьки не розуміють. 

Нагадаємо, що влітку управління освіти не продовжило договір 11 завідуючим ДНЗ. Посадовці запевнили, що навантаження гаманці батьків має зменшитися. Адже з бюджету цього року виділили кругленьку суму на освіту. Зокрема, на ДНЗ № 37 цього року пішло 100 тисяч гривень. За 33 356 гривень закупили миючих засобів, а 63 857 гривень дали на канцтовари для закладу. Про це журналістам повідомили у відповіді на запит до управління освіти.

 "Почалося з 250 гривень"

Відео дня

У середу, 21 грудня, деякі з них вийшли на демонстративну акцію проти керівництва садочку. Інші прийшли на захист. Ольга Фурман - одна з тих, хто заявляє про побори. Хоча жінка працює в дитсадку інструктором з фізкультури. Цьогоріч до першої групи "Незабудки" почала ходити її дочка. Щоб не поєднувати роботу та особисте, справами дитини у садочку почав займатися чоловік Ольги - Василь Фурман. Він стверджує, що в закладі вимагають з батьків гроші, а відзвітувати за них не можуть.

Дитячий садок № 37 "Незабудка" знаходиться на вулиці Перемоги, 15а- Батьківський комітет збирає кошти, - пояснює Василь Фурман. – На початку вересня «попросили» по 250 гривень. Дружина здала ці кошти, підписалася.
Потім почали збирати на різне: то сказали, що в подушках клопи, треба замінити подушки, потім треба було замінити умивальник, де миють посуд, бо там грибок завівся. Тоді на подарунки вихователям, дні народження, день вихователя... Я просив у голови батьківського комітету відзвітувати за витрачені гроші. Вона показала всі записи і чеки, на яких є товар і ціна. Але немає печаток. Такі чеки самостійно можна наштампувати.

Дитина в садочок не ходить

Чоловік розповідає, що звертався за поясненням і до завідуючої дитсадка Тетяни Карун. Пропонував якось вирішити ситуацію і припинити збір коштів. За його словами, діалогу з нею не вийшло, а вже наступного дня керівниця викликала дружину Василя та сказала перевести дівчинку в іншу групу.

- Це не було пропозицією, - каже Ольга Фурман. – Тетяна Олександрівна (керівниця ДНЗ, - прим.авт) сказала: «Переведи дитину в другу групу, щоб в неї не було травм».  

Відтоді, кажуть батьки, розпочався тиск на матір та дитину. Батько написав заяви до управління освіти, у поліцію та прокуратуру. Його дочка поки садочок не відвідує. А з наступного року батьки планують перевести її в інший заклад. Сама ж Ольга переконана, що проти неї налаштований увесь колектив.  

- На нас вирішили психологічно надавити, щоб ми зламались, - розповідає Василь. – Нас всього таких батьків є п’ятеро, які не бояться боротися з поборами. Але вони просто не хочуть афішувати свої імена. Я ж хвилююсь за свою доньку та дружину.

Здавали на подушки і рукомийники 

Батьки вихованців першої групи не заперечують, що здавали кошти у садочку. По скільки здавати і на що, вирішували самі на батьківських зборах. У батьківському комітеті, який збирав кошти, переконують, що це відбувалось добровільно.  

- На перших зборах у вересні ми порахували що нам треба у групу і вирішили здати по 200 гривень. Але хто міг – здавав 200, хтось дав 100, хтось - 50. Це було не примусово, - запевняє голова батьківського комітету Віта (жінка відмовилася називати прізвище, - прим.авт). - За ці гроші ми замінили дітям подушки, замінили мийки, бо ті були в дуже поганому стані, закупили посуд, оновили той, що був побитий, ще ми закупили навчальні матеріали на ці кошти.

Віта каже, що на заміну подушок збирали окремо по 50 гривень. Із 33 батьків гроші здали 19. Дехто приносив свою подушку, інші купувати окремо, треті не замінювали взагалі. Тож тим батькам, хто таки замовляв подушку спільно з іншими вийшло по 250 гривень.

Крім того, за власні кошти батьки купували установчі матеріали до бойлера та пластик до ігрової кімнати. Але купували, переважно, на ринках, щоб не переплачувати ПДВ. Тому окремі чеки печаток і не мають.

- Також збиралися по 150 гривень на подарунки дітям на Миколая і хотіли привітати своїх вихователів з Новим роком, - доповнює Віта. - Але розпочався скандал через гроші, то подарунків не купували. Лише придбали новорічні прикраси та дощик в нашу групу. Решта коштів знаходиться в мене на руках, я за них можу відповісти.

Завідуюча - в лікарні 

Минулої середи завідуючу садочка Тетяну Карун забрала швидка. Відтоді на робочому місці її немає. Журналістам vsim.ua вдалось поспілкуватись з нею по телефону. Жінка каже, через звинувачення у корупції, в неї стався гіпертонічний криз. Тож зараз вона перебуває у кардіодиспансері. Розмовляє керівниця важко, хвилюється. Запевняє, що за збір коштів їй відомо, однак в руки завідуюча їх не брала.

Гроші я жодного разу не збирала, - говорить Тетяна Карун. – В нас є матеріально-відповідальні особи, ці кошти знаходяться в них. Але ми ведемо звітність, маємо всі чеки. Те, що купують батьки з власної ініціативи ставимо на прихід. Всі кошти, зібрані за перегляд благодійних лялькових вистав, використовуємо після погодження з батьками. Використовуєио їх лише на найнеобхідніше. Батьки самі контролюють ці витрати.

Батьки підтримали ДНЗ

В міському управлінні освіти кажуть, що комісії для встановлення всіх обставин з приводу ситуації у ДНЗ №37 створювати не будуть. Немає підстав.

- Ситуація не потребує створення комісії, - пояснив начальник управління Роман Миколаїв. - Батьки усіх груп садочка написали колективне звернення, що ніяких коштів у них ніхто не вимагав.

Працівники управління показують звернення від батьків усіх груп. Вони кажуть, що батьки принесли їх, щойно ситуацію набрала розголосу. У колективних заявах вони пишуть, що подружжя Фурманів створює тиск на батьків та негативно впливає на роботу працівників садка. У деяких зверненнях батьки просять посприяти зміні місця роботи Ольги Фурман. Поки ж всі заяви та матеріали щодо збору коштів в управлінні зібрали в окрему папку. 

Розбирається поліція 

Справою вже займаються дільничі. У поліції розповідають, що нещодавно до них надійшла заява на завідуючу ДНЗ від одного з батьків.

- 21 грудня в чергову частину Зарічанського відділення поліції надійшла заява місцевого жителя щодо неправомірних дій, на його думку, зі сторони керуючої ДНЗ №37, - розповідає речник Хмельницького відділу поліції Катерина Шкуратова. - Ним займаються дільничні офіцери поліції Зарічанського відділення. На перевірку вони мають 15 днів. Якщо отримають докази чи факти кримінального провадження, то справу зареєструють в ЄРДР. Тоді нею вже будуть займатися слідчі.

Подібне звернення потрапило й до прокуратури. Щоправда, дещо раніше. Але там його розглядати не будуть. 

- До нас надійшло звернення ще 13 грудня від громадянина щодо збору коштів і не здачі їх одним із працівником та подальшого, нібито, тиску з цього приводу, - пояснює речник прокуратури Хмельницької області Анна Заяц. - Саме з приводу садочку №37. Але ми його спрямували на поліцію для подальшого розгляду та перевірки фактів викладених у зверненні. А також на департамент освіти та науки Хмельницької обласної держадміністрації. Оскільки в нас нема повноважень розглядати це звернення.

Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ice Dittch

    Уважаемые родители и те кому небезразлична судьба и спокойный климат в садике. Огромная просьба успокоитьсяи не отписывать в этом и каких-либо других форумах, комментариях и новостных лентах. Хватит создавать нездоровый ажиотаж, поднимать популярность "незаинтересованных" интернет изданий и трудоустраивать "троллей".

    Можете быть уверены - с садиком все будет нормально.

    Ольга Фурман reply Ice Dittch

    і то правда! зі всім розбереться поліція і прокуратура!

    Сергей reply Ольга Фурман

    Если бы ты хотела ментов и прокуратуру, то не устраивала бы показушные акции.

    Тебе нужна показуха, довести заведующую до инфаркта.

    А потом тащить себя, как борца с коррупцией на ее место.

    Два оленя колотят весь садик, и тявкаю потом "пусть разбираются".

    Из за таких как вы во времена инквизиции и в 37-38 кучу народу пожгли и к стенке поставили, тоже достаточно было заявления от одного неадекватного.

    Как показала история эти доносы писали не совсем психически здоровые и не кристально честные люди.

    Ольга Фурман reply Сергей

    все, що зробив мій чоловік----є цілком законно!!! а у вас окрім брехні і наклепів, нажаль, НІЧОГО!!!

    Заремба Оксана reply Ольга Фурман

    Наверное поєтому от вас хотели отказаться в собственной группе как профнепрегодного преподавателя???? Вы вообще были в других садиках???  Мы ходим 3 года в наш садик и Карун замечательный руководитель!!!! Когда делали заборы в других садиках с родителей собирали деньги немалые , с нас ничего не брали!!! И мне очень жаль , что таким людям как вы доверяют детей!!!  Тут просто написано между строк....  травят заведующую , чтобы занять ее место и все!

    Ольга Фурман reply Заремба Оксана

    я взагалі-то не вихователь!!! і від мене ніхто не відмовлявся!!!! коли чуєте "дзвін", то хоча б трішки слухайте з відки він!!! цікаво, що всі ці роки ніхто на мене не жалівся, а коли запахло смаженим, то враз на мене полився бруд! а конкретики немає! "всі цікавинки" наразі в поліції, от нехай і розбираються!

    Заремба Оксана reply Ольга Фурман

    я знаю кто вы . препод физ.культуры и от вас хотели отказаться еще до этой ситуации. так что звон был раньше. а вам желаю одуматься!!  все плохое возвращается и вам это тоже не сойдет с рук Господь все зло видит. а вы с мужем поступаете плохо!!!!

    Ольга Фурман reply Заремба Оксана

    в любої палки є два кінця, в любому конфлікті є дві сторони. якщо ви підтримуєте одну сторону-це ваша справа. але є ще і інша правда, яку ви не хочете знати. ви не хочете шукати правду і думати головою! трішки проясню вам ситуацію. ні до завідуючої, ні до працівників днз не було притензій з нашої сторони! одного дня чоловік прийшов мирно поговорити на рахунок тих 400грн, які збирались в групі, яку відвідувала наша дитина! (чому немає прозорості, чому ми не можем поцікавитись куди і на що пішли кошти, чому голова б.к. взялась за цю справу і не може відзвітувати?!). це було у віторок, а в середу я була в завідуючої, мене попросили приструнити чоловіка і перевести дитину, щоб в неї не було травми!!! до цього моменту дитині подобалось в садочку і в 17.00 я не могла забрати її додому! а от потім, раптово,дитина почала прибігати до мене в зал зі сльозами! (без нікого, сама, заплакана йшла по садочку до мене!!! реакція-заява чоловіка). потім, 2 тижні я була на курсах(на роботі мене не було). за цей час вже добре промили мізки і працівникам і батькам. (колеги не байдужі інформували мене про це, і про те, що мене вже "чекають"). так і сталося! коли я вийшла-колектив влаштував мені "цькування"! кажуть, що я хочу на місце завідуючої-абсурд!!! хотіли від мене відмовитись?!-то нехай звільняють! моя заява за власним бажанням подана, чого не підписують?! і це моя правда! ми пішли не проти людей, а проти системи! нам всі кажуть, що в нас нічого не вийде! так, можливо і не вийде, але совість наша чиста. люди, не нийте, що жевете в гівні-самі собі сворюєте такі умови! колеги ниють, що завідуюча погана, а коли "суть до дела", то хвости попіджимали! а ви батьки, ходите в управління жалітись і аноніми катати раді, а як доходе до поліції, то в кущі!!! то де ви?! ау!!! кишка тонка!!! от і маємо: наша ненька Україна в 5 найкорумпованіших країн в Європі!!! Україна-це ми, а Європа починається з нас!

    Олена Мишляковська-Урбанович reply Ольга Фурман

    Молодець,Олічка!!! Коли вже дитину чіпають,то там треба ще не такий кіпіш робити!!! Переводьтеся у наш садочок 25!!! У нас,гроші практично не збирають!!!!

    Ольга Фурман reply Олена Мишляковська-Урбанович

    Дякую! Після усього дитина не хоче в садок ні в цей ні в інший. Поки ходимо на гуртки, а там видно буде!

    Artur Gonchar reply Ольга Фурман

    А у вас є ще щось, окрім брехні і наклипів???

    Ольга Фурман reply Artur Gonchar

    пожевете-побачете!

    Artur Gonchar reply Ольга Фурман

    Уже побачили, а вам нехай щастить. З Новим Роком!!!
  • Михайловская Марина

    Моя дочка вже другий рік ходить в цей садочок, ніяких поборів і благодійних внесків в нас не вимагали, і грошей ні на що ми не здавали.

    Cami Mami reply Михайловская Марина

    Шановна пані Марино! Говорю, як Станіславський : " Не верю!!!!!"

    Ви і самі знаєте, що це не правда !

    Чи у групі вашої дитини немає батьківського комітету?
  • Анатолий

    По моему в этой теме (https://vsim.ua/Podii/batki-vihovantsiv-dnz37-viyshli-na-aktsiyu-pid-stini-natspolitsiyi-10571147.html) в комментариях все разложили по полочках.

    Оля все никак не успокоится?

    Ольга Фурман reply Анатолий

    коментарії?!))-дуже серйозно!!!
  • Olga

    Проблема "благодійних батьківських внесків" є ..І не тільки у конкретному садочку..Відколи держава неспроможна забезпечити діток усім якісним та необхідним для їх розвитку, це лягло на плечі батьків. Але все залежить від того, як дійсно ці кошти використовуються і ким.

    Коли мій син був у молодшій школі, не раз і не два росли "апетити" класного керівника : нова підлога, пластикові вікна, нові меблі до класу...Дійшло навіть до того, що щороку ми міняли тюлі у класі, бо минулорічні...вигоріли на сонці. І це все керувалось купкою батьків-базарників, які за гарне ставлення до своїх нащадків ладні були хоч щодня ті штори міняти..А озвучували ці батьки не "глас народа", а думку класного керівника, яка демонстративно казала : ніяких грошей, ніяких подарунків...

    Не раз і не два інші батькі піднімали питання "що за фігня?!", але тоді ми стикались з майже неприхованою травлею наших дітей: від оцінок до ставлення.. Зараз такі випадки обнародуються все частіше..Тоді ми навіть не знали куди звернутись, бо таке відбувалось кругом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up