«Можна запускати карасів», - мешканці будинку на Інститутській задихаються від затопленого підвалу

«Можна запускати карасів», -  мешканці будинку на Інститутській задихаються від затопленого підвалу
  • Підвал «хрущовки» на Інститутській 16/1 затоплює роками.
  • Мешканці постійно звертаються до комунальників.
  • В ЖЕКу проблему не вирішують, посилаються лише на “Хмельницькводоканал”.
  • У підприємстві журналістам сказали, що каналізацію можливо відремонтують до кінця року. 

В рубриці «Новини від читачів» на сайті vsim.ua розмістили новину «Затоплення підвалу». У ній мешканці будинку на Інститутській 16/1 поскаржилися на проблеми, які тягнуться роками. Хмельничанка Ванда Думанська написали, що у їхньому підвалі постійно стоїть вода і комунальники лише обіцяють взятися за ремонт.

“От за це ми платимо гроші”

Чи дійсно все так, Перевірив журналіст vsim.ua. Зв’язавшись із автором, ми домовилися про зустріч. Стан підвалу нам показав старший по будинку Іван Кищук. Він відповідає за лічильник на тепло, який розташований саме у підвалі п’ятиповерхівки. Чоловік відчинив підвал. Ми стустилися на декілька сходинок вниз. Далі пройти не можна було через велику кількість води. Додамо, що тут ще й страшенно тхне. Запах чути навіть в дворі. 

Відео дня

 - Живу тут уже 14 років. І увесь цей час підвал регулярно затоплює. Пройти до лічильника нормально не можу, – каже Іван Кищук – От за це ми платимо ЖЕКові гроші. По 50 гривень. Там усунуть неполадки на певний час. А воно потім знов тече. А тут бери хоч карася запускай, скільки води. Та й він тут не виживе у цій смердоті.

Чоловік також розповів, що далі в підвалі води ще більше. Цього ми не бачили. Пройти в підвал можна хіба в гумових чоботях.

Що кажуть комунальники

Чи знають про проблему комунальники і чому не вирішують її? Про це ми запитали у керівника УМК «Будівельник» (раніше ЖЕК «Будівельник») Володимира Кухарчука. Його приймальня розташована на Інститутській, 6. Комунальника ми застали на робочому місці. Та почути багато від нього не змогли. Із розмов працівників «Будівельника» зрозуміли, що до них в гості саме їде заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін. А вони готуються до відвідин керівництва. Одягаючи куртку і головний убір, Володимир Кухарчук  відповів на питання журналіста:

 - До нас зверталися по цьому питанню. І ми будемо робити. Повірте мені, там проблемна каналізація. Просто напросто проблемна. Я писав лист на водоканал і вони мають її перекладати. Ви розумієте, дворова труба топить. Забивається і тече в підвал. Всі мережі замінити одночасно неможливо. 16/1 ви сказали? Ми там будемо. А зараз я поспішаю. Мені треба срочно їхати, - каже Володимир Кухарчук.

Зроблять у 2018-ому. Можливо

За словами керівника «Будівельника», він звернувся із листом щодо проблемної каналізації до КП «Хмельницькводоканалу». У підприємстві щодо прокладання нової каналізації до будинку на Інститутській 16/1 поки не кажуть. Проблему ще не вивчали.  Не знають ні вартості робіт, ні конкретного терміну їх виконання.

 - Будинок ще 70-их років. Ми часто отримуємо звернення про засмічення каналізації. Саме через це відбувається затоплення. Там є маленькі уклони. Тобто є порушення десь в будівництві. Тому виготовляється проект на заміну цієї каналізації. В цьому році, можливо, вона буде перекладуватися. Якщо буде фінансування, то будуть і роботи. Якщо до квітня буде проект і буде фінансування з мітса, то будемо робити, - каже головний інженер КП «Хмельницькводоканал» Станіслав Міхалець.

То ж щонайменше до квітня підвал «хрущовки» на Інститутській топитиме. Що буде далі, комунальники конкретно поки сказати не можуть. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

8-12 годин на ремонт

Що в подібних ситуація потрібно робити і які обов'язки комунальників, ми запитали в адвоката.

Антон Заболотний,
адвокат адвокатської контори
"Місяць і партнери"

Відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" і балансоутримувач будинку зобов'язаний забезпечити умови для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів відповідно до встановлених стандартів, нормативів, норм та правил (ст. 24 Закону). Також, управитель зобов'язаний забезпечувати здійснення профілактичних, поточних, капітальних та аварійних ремонтів відповідно до встановлених стандартами, нормативами, нормами і правилами вимог щодо строків та регламентів (ст. 25 Закону). Як вбачається із ситуації, затоплення підвалу будинку відбувається через негерметичність системи водопостачання/водовідведення, що фактично є аварією в цій мережі. Відповідно до Санітарних норм і правил, а саме п. 8.4 СНиП 2.04.02-84 "Водоснабжение. Наружные сети и сооружения" визначено, що строк ліквідації аварії складає від 8 до 12 годин (за умови, що діаметр труби, через яку стався витік становить не більше 400мм і глибина її прокладання складає не більше 2 метрів). Відповідно до п. 2.1.4 Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, що затверджені Наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 5 липня 1995 року №30, одним із основних завдань суб'єктів господарювання, у тому числі юридичних осіб, що здійснюють технічну експлуатацію систем водопостачання та водовідведення, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (виробників) є вжиття заходів щодо попередження, вчасного виявлення і ліквідації аварій; систематична реєстрація і аналіз причин порушень в роботі і аварій. Таким чином, балансоутримувач/управитель будинку повинні вжити заходів, щодо спонукання виробника тобто юридичної особи, яка здійснює технічну експлуатацію систем водопостачання та водовідведення до негайної ліквідації аварії, що сталась.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anna Blonska

    Ну напевно каналізацію треба повсюду замінювати. Адже з радянських часів нічого не мінялось. І чим далі - тим ця проблема буде більше... (((
  • Вадим Лукашик

    вул. П. Мирного 31/4, будинок зданий 2009 р., відколи я тут почав жити (з серпня 2012 р.) у нас існує проблема із забиванням каналізації у обох під'їздах. ЖЕК не реагує, винує нас мешканців будинку; проблему, якщо утилізовує, то на короткий термін. Щоб Ви розуміли, цей запах фекалій відчутний на кожному поверсі нашої 9-поверхівки. Виходиш з будинку, а думаєш, що виходиш зі свинарника. Підкажіть, може хтось компетентний, чи існує у нас в Україні персональна відповідальність, наприклад, ЖЕКу або забудовника, якщо довести, що є порушення у будівельних нормах при будівництві і покласти на них цю вину, не враховуючи строку позовної давності??? Дякую.

    Nika Safronova reply Вадим Лукашик

    Додано коментар адвоката

    Вадим Лукашик reply Nika Safronova

    Це все дурниці написані, якщо Ви про статтю. Як реально можна покласти на ЖЕК вирішення даної проблеми?

    Вадим Лукашик reply Nika Safronova

    Вибачте, але який коментар? Ви про що?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up