На Панаса Мирного перед вікнами жителів з'явився паркан. Готується будівництво торговельного центру

На Панаса Мирного перед вікнами жителів з'явився паркан. Готується будівництво торговельного центру
  • Зелену зону біля дев'ятиповерхівки на Панаса Мирного огородили парканом та поставили будку.
  • Кілька десятків плодових дерев хочуть зрубати і побудувати торговельний центр із кафе.
  • Мешканці стверджують, що ділянка має належати громаді. Але забудовники планують якнайшвидше розпочати будівництво.

Наприкінці жовтня мешканці дев’ятиповерхівки на Панаса Мирного почали скаржитися, що перед їхніми вікнами хочуть побудувати торговельний центр. Зелена зона із кількома десятками яблунь, вишень та горіхів, які висадили мешканці, може зникнути за лічені дні. Забудовник вже розпочав підготовку до будівництва. 

Поставили паркан і посадили охоронців

Біля будинку 31 на Панаса Мирного вчора, 23 листопада, з’явився блискучий бляшаний паркан. Мешканці кажуть, що «виріс» на очах. Забудовники Євген Павлюк та Ігор Загородний огородили місце майбутньої будови. Перед зупинкою почепили щит з інформацією про будівництво. А всередині встановили невелику будку для охоронців та робітників. Будівельні роботи поки не почали.

Відео дня

Але жителів будинку така перспектива не тішить. Проходячи повз, вони скошують погляди на паркан та пильно дивляться чи не ріжуть часом дерева.

Пенсіонерка Євдокія Микитівна проживає в 6 під’їзді разом із онуками. Вона розповідає, що дерева, котрі тут ростуть садила своїми руками. Подумувала навіть з іншими жителями над приватизацією зеленого трикутника. Та не склалось – не в усіх знайшлись кошти. 

- Влітку тут взагалі неможливо, - каже Євдокія Микитівна. - Від «Шторму» і «Принципу» відвідувачі галдять постійно. Ми не спимо всю ніч. Міліцію визиваємо. Ніякого спокою людям нема. А тут паркан поставили позавчора. Та на Озерній так хватає і супермаркетів, і кафе. Для чого це будівництво?

Її підтримує інший мешканець будинку. Пан Леонід схвильовано розмахує руками і переконаний, що ділянку таки забудують.

- За півдня поставили паркан. В моменті. Подумати! – розповідає та жестикулює водночас Леонід. - Тут люди возмущаються всі. Тут нема куди тулити! Куди ж тут тулити? Що будувати? Хто знає що зроблять і на скільки поверхів? Люди збирають в садочку горіхи, вишні… А так… Ай, що там казати…

Створили ініціативну групу 

Аби відстояти власні погляди мешканці зорганізувалися та створили ініціативу групу, яка діятиме від імені жителів будинку. До неї увійшли 6 чоловік. Голова групи Олександр Поліщук стверджує, що проблема складніша, аніж здається. Адже зелена зона належить до прибудинкової території.  

- В 1993 році чомусь прибудинкова територія, яка належить до дев'ятиповерхівки, була виділена під реконструкцію магазину будматеріалів, якого фактично на місці не було, - пояснює Олександр Поліщук. - Як так могло бути? Згодом Чекман (колишній мер міста Хмельницького, - прим.авт) заборонив там будь-яке будівництво. А знайти документів про заборону будування ми не можемо, бо вони в архівах міської ради. Тож цю земельну ділянку незаконно передають під комерційне будівництво. Тут порушуються права громади. А пріоритетом роботи владних структур в місті є лише інтереси громади. Комерційні ж мають бути на другому місці. Цей будинок є частиною громади. В ньому живе 957 чоловік. Що важливіше 957 мешканців чи двоє забудовників?

Жителі пішли по допомогу

Домоуправитель 31-го будинку Володимир Міносьян скаржиться, що до думки жителів забудовники не прислухаються. Хоч і надали документацію про будівництво та пробували вести перемовини. Найбільше сумнівів у пана Володимира з приводу майбутньої парковки перед будівлею. Він переконаний, що авто, які приїжджатимуть у торговельний центр, ставитимуть прямо перед дев'ятиповерхівкою. Це загороджуватиме проходи та проїзди для мешканців. Аби перешкодити будівництву, почали шукати підтримки у міській раді.

- Ми попросили владу підняти всі документи, що стосуються цієї ділянки, з 1993 року. Поки що жодних дій нема. Завтра буде засідання земельної комісії і там буде присутня ініціативна група від нашого будинку. Поки що забудовники поставили паркан і охоронне приміщення. А вчора почали зрізати дерева, але акту на зрізку в них немає. То я вже й утримую народ, щоб самовільно не пошкодили стовпчики чи паркан тим забудовникам.

Забудовники розпочнуть роботи

Забудовники ж переконані, що мають всі підстави розпочинати будівництво. Вони скаржаться, що й так дочекалися зими. А роботи в таку погоду вдарять по кишені. Переконують, що мають дозволи і на вирубку дерев. Та все ж готові до ще одного діалогу із жителями.

- Ми передали представникам будинку всю документацію про будівництво: декларацію, містобудівні умови, договір оренди, робочий проект, план виконання робіт, - розповідає один із забудовників Ігор Загородний. - Щоб вони розуміли, що будівля матиме лише 2 поверхи, палі забиватися не будуть. Ми маємо право зрізати дерева. Але після завершення робіт ми виділимо зелену зону і відшкодуємо місту зрізані дерева. Ми починаємо роботи по будівництву, бо надалі немає часу вже чекати. Тож будемо приступати.

Про готовність розпочинати будівельні роботи свідчить і ледь помітний димок із комина вагончика. Мешканці кажуть, що там сидить охорона та робітники. Але роботи ще не розпочинають. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • tog

    В місті  з будівництвом порядку нема, а обіцяли, обіцяли
  • Дмитрий Костур

    мене дивують такі мезантропічні коменти - місто розвивається будується - кожний нова будівля збагачує наше місто , створює робочі місця , робить його інфраструктурно розвининішім та більш привабливим для життя , а тут - як кирпич в болото і жаби заквакали від обурення , хочемо жити в тиші , щоб тільки пташки зранку співали ...пташки теж зранку задовбують особливо влітку ...чого ми усі так боїмося змін , будівництва і розвитку? як би 70 та 120 років тому мешканці нашого міста були б такими снобами як ми то мабуть Проскурів і не став би великим містом і обласним центром - не побудували б цегляний завод не розбудовували б нинішню центральну частину міста...чому у любій зміні наші люди вбачають щось негативне і не враховують позитивних чинників? Був один чолові якій розповідав чому у великих містах (він говорив про Київ) складається проблема з розвитком інфраструктури та розбудови - так ось він казав, що все від того , що у роки індустріальної розбудови яких було декілька (30ті , 50ті ,70-80 ті роки ) міста масово заселялись селянами з навколишніх сіл і пристосовані та схильні до міського типу життя мешканці міста були розбавлені масою людей з іншім поглядом на побут - вони хочуть тиші , спокою , свіжого повітря та інших "бонусів" які можна  получити лише живучі у невеличкому містечку або селі , вони не хочуть змін , загалом це вже не молоді люди які на старість років бажають повернути те що вони втратили колись виїхавши в місто на заробіток ...можливо це й так , але насправді я гадаю, що наше суспільство старіє і ми усі(у тому числі і я) все більше хочемо спокою і порядку  і нас дратує сусід з дрелью , рух транспорту за вікном і навіть дитячи голоси на майданчику перед домом...
  • Мастер Автополив

    Да чем вам не нравится? Будет еще одна аптечка под боком, продуктовый. Удобно же, по Европейски. Не по совковому, что было три аптеки на город и как-то хватало.
  • Іван

    Так, для інформації:

    1) Ані мер міста, ані депутати міської ради не можуть заборонити законне будівництво - це компетенція суду, або ДАБІ (у разі, якщо є серйозні порушення будівельних норм з боку забудовника).

    2) Нікого не захищаю у данній ситуації, але давайте не будемо забувати, що, в тому числі і завдяки забудовникам, в бюджет міста надходять орендні платежі, податки, створюються нові робочі місця, проводиться благоустрій міста.

    3) Виключно суб'єктивна думка: "На місці парку має бути парк, ... із гарними доглянутими деревами, облаштованими місцями для відпочинку, іншою характерною інфраструктурою. На землі, яка виділена під комерційну діяльність , має здійснюватись комерційна діяльність".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up