Зекономити на опаленні: хмельничани утеплили 5 будинків за 30% від вартості робіт

Зекономити на опаленні: хмельничани утеплили 5 будинків за 30% від вартості робіт
  • Гарні зовні та теплі зсередини. Цьогоріч у місті утеплили 5 багатоповерхівок за програмою співфінансування.
  • Жителі платили по 30%, решту 70% дали з міського бюджету.
  • Та утепленню радіють не всі мешканці будинків. 

Кілька багатоповерхівок в центрі та на Виставці, які збудували ще в радянські часи, тепер виглядають, наче нові. Їх пофарбували в жовтий, зелений та сірий кольори. Нещодавно жителі цих п’яти будинків утеплили свої домівки. Аби зекономити, робили це за допомогою програми співфінансування. Утеплення обійшлося мешканцям в 30% вартості. Решту 70% надали з міського бюджету. Голови ОСББ тішаться покращенням. Та не всім мешканцям зміни до вподоби.

Утепленню раді, та не всі

Утепляти багатоповерхівки почали минулого року. Першим став будинок на Бандери,9. Цьогоріч у Хмельницькому утеплили 5 будинків. Це ОСББ по Подільській, Вайсера, Бандери та Зарічанській. Аби зекономити на роботах мешканці багатоповерхівок ставали на чергу програми по співфінансуванню.

Відео дня

- На сьогодні маємо вже 8 багатоквартирних житлових будинків, які пройшли програму по утепленню, де або 100% закінчились роботи, або знаходяться на стадії завершення, - розповідає міський голова Олександр Симчишин. - На це у 2017 році виділено з міського бюджету 5,5 мільйонів гривень.

Тож за утеплення 5 багатоповерхівок у мерії витратили 4 мільйони 300 тисяч гривень. А мешканці доплатили ще 3 мільйони. Суму розбивали на квартири відповідно до площі.

Балкони по Подільській, 149 мешканці мають утепляти повністю власним коштом

Голова ОСББ «Поділля», що по Подільській, 149 стверджує, що в середньому вартість утеплення однієї квартири в їхньому будинку обійшлась жителям від 2 до 4 тисяч гривень. Всього ж в будинку є 60 квартир.

- В минулому році наше товариство вирішило скористатись програмою термомодернізації будинку. На загальних зборах за це проголосували 75% жителів, - каже голова ОСББ Ярослав Мороз. - Ми собі обрали підрядника. А щоб було дешевше, то ще взяли кредит. Тому загальна вартість коштів, які потрібно було сплатити людям залишилась 150 тисяч із 823, які мали потратити на утеплення. Головне, що будинок утеплений не латками і на товщину10 сантиметрів.

Та такій модернізації раді не всі. Мешканка дев’ятиповерхівки, яку зустріли на вулиці стверджує, що вона взагалі б не утепляла квартиру. Немає грошей.

- Я дуже хвора, - скаржиться жінка (називати своє ім’я вона відмовилась). – Мені зараз не до утеплення. Треба гроші на ліки. А зайвих немає. Тому ми б навіть не утепляли ту квартиру, а потрапили краще ті гроші на лікування. А так ще думали де взяти на те утеплення. А тепер думаю за що купляти ліки.

Скинулись на стіни та на дах

Ще один будинок із тих, що утеплили цьогоріч, знаходиться по Подільській 54\1. Таку само назву носить і створене там ОСББ.

Це двоповерхове чотириквартирне приміщення розташоване на задньому дворі поліклініки №1. Його мешканці не лише скористались програмою для утеплення фасаду помешкання, а й за половину вартості замінили покрівлю.

- Цього року ми утеплили дім за 30% вартості робіт, - каже голова ОСББ Валентина Мельник. – А перекрили будинок за 50%. Решту 50 профінансувало місто.

Але роботи ще не завершені. Навколо будівлі розрита територія та немає паркану. Тому жителі хочуть домовитися і про часткове фінансування прибудинкової території.

Тривають роботи по утепленню ще у трьох багатоповерхівках. ОСББ по Бандери 7/1 майже готове. Там завершено 90% робіт.

Дев’ятиповерхівка по Зарічанській, 50 майже готова. Там завершені роботи на 80%. Будинок вже й пофарбували у зелений колір. Найменше роботи виконано по Вайсера 4\2. Будинок утеплили на 40%.

ОСББ утеплятись вигідніше

Утеплити власний будинок можуть не лише мешканці ОСББ, а й жителі багатоповерхівок, які знаходяться на балансі ЖЕКів. Та останнім доведеться платити дорожче. Таким чином, каже мер, прагнуть стимулювати хмельничан, аби утворювали ОСББ. Тим же, хто проживає в приватному будинку на фінансування від міського програми розраховувати не слід.

- На 2017 рік закладено 5,5 мільйонів коштів на програму термомодернізації «Теплий дім». Плануємо під час уточнення бюджету в липні виділили ще 2,5 мільйони, - заявив Олександр Симчишин. - На сьогодні ж маємо заявок на утеплення вже на 11 мільйонів гривень. Звертаються і ЖЕКівські будинки, і ОСББ. Але «жеківським» йде ставка 50/50%. Звичайно, що ми в 2017 році такої суми виділити не зможемо. Плануємо щороку виділяти на програму термомодернізації близько 5-7 мільйонів. Ну і щороку утепляти 7-10-15 будинків.

Для того, аби подати заявку на утеплення від ОСББ необхідно, щоб погодилось 75% мешканців. Решту 25%, пояснюють в ЖКГ, змусять дати згоду через суд. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up