Бізнес з нуля. Хмельницькі підприємці про те, як почати власну справу

Бізнес з нуля. Хмельницькі підприємці про те, як почати власну справу
На фото сестри Главацькі, власниці "Flower Cafe"
  • Викладач англійської, який варить каву і економіст, що робить справжні витвори мистецтва з квітів. Виявляється, почати власну вправу зовсім не складно.
  • Щоб відкрити бізнес потрібно бути готовим витратити декілька тисяч гривень на старт і перший час навіть працювати у збиток.
  • Молоді хмельницькі підприємці розповіли про початок власної справи, “підводні камені” і конкуренцію.

Все більше і більше молодих людей не хочуть йти на роботу від 9 до 18 і отримувати мінімальну зарплату. Багато хто задумується про те, аби відкритий власний бізнес і заробляти сам на себе. Хтось на такий крок не наважується, а особливо сміливі таки досягають своїх цілей. Журналісти vsim.ua поспілкувались з хмельницькими підприємцями, які почали свій бізнес з нуля, а також дізнались, як оформити ФОПа.

“Якщо тобі це подобається, то ти прорвешся”

Микола Латюк, власник кав’ярні “Bricks” у Хмельницькому

Відео дня

Вік: 34 роки

Освіта: викладач англійської та німецької мов

У бізнесі: 1 рік

- Я багато де працював і багато чим займався, але прийшов момент, коли вирішив, що досить. Якщо працюєш не на себе, то розвитку практично нема, ти доходиш до певного рівня і все, далі не пригнеш. Якщо є бажання добре заробляти, працювати не на “дядю”, то варто спробувати себе у своїй справі. Потрібно бути креативним і працювати над цим. Ризикнути варто. Тут ризики мінімальні, тому що є ціла команда, яка допомагає. Вони закидають новинки, розробляють нове, ніколи не стоять на місці. Ми постійно створюємо нові напої.

Коли я тільки починав, то брав консультації у податковій, в хлопців, які вже давно працюють приватними підприємцями. Мені завжди казали, якщо тобі це подобається, то ти прорвешся. Якщо ж хочеш тільки заробити грошей, то починати не варто.

Спочатку дійсно потрібні матеріальні засоби, щоб зробити ремонт у приміщенні, закупити апаратуру. Але з часом ми виросли до постійних клієнтів, до людей, які нас радять. Вранці до нас постійно заходять старшокласники, які ходять у школу неподалік.

Ми вирізняємося авторською картою кавових напоїв. Серед конкурентів ми беремо смаком кави і сервісом.

“Перш ніж відкривати справу, треба розуміти, чим подобається займатись”

Людмила - на фото посередині. Поруч неї сестри - ліворуч сестра Олена (23) і праворуч Олександра (18). Разом дівчата відкрили "Flower Cafe"

Людмила Главацька, співвласниця “Flower Cafe”

Вік: 25 років

Освіта: юрист

У бізнесі: 2 роки

- Коли ми закінчили навчання, то зрозуміли, що йти працювати по спеціальності банально. Ще змалку мама прививала нам любов до творчості, завжди робили щось своїми руками. Тому ми вирішили пов’язати своє життя з організацією свят, зокрема з весіллями. Ми тоді жили у Львові і там ця індустрія розвивалась набагато швидше, ніж у Хмельницькому. Вибрали цю нішу, бо це сфера послуг і вона не вимагала великого стартового капіталу. Перш ніж відкривати свою справу, потрібно визначитись, чим подобається займатись найбільше і йти у цьому напрямку.

Ми вклали наші невеличкі заощадження в себе, на курси, навчання. Пізніше прийшло бажання займатись цим на постійній основі, щоб кожного дня ми могли щось створювати. Концепція “Flower Cafe” поєднала і кав’ярню, і оформлення букетів, і випічку, і листівки та сувеніри ручної роботи.

Навіть не пам’ятаю відчуття тривоги перед відкриттям. Настільки захопила ця ідея, була підтримка батьків і друзів. Ми теж в себе вірили, вірили в те, що Хмельницький готовий до цього. Ми розуміли, що людям набридли стандартні хризантемні букети і фабричні листівки теж приїлись. Спочатку про нас мало хто знав, але через так зване “сарафанне радіо” і завдяки сторінці в Instagram про нас взнавало все більше і більше людей. Ми намагаємось зробити так, щоб люди приходили до нас як до себе додому. Щоб кожен, кому адресується наш букет або листівка, відчував, що це створювалось саме для нього.

“Було важко, бо приходилось працювати самому”

Наталія Зачинська, власниця “Мовної студії А+”

Вік: 28 років

Освіта: економіст, міжнародник, перекладач

У бізнесі: 5 років

- Перед закінченням університету я була у США, також працювала у Хмельницькому репетитором англійської мови. Тоді як закінчила навчання потрібно було визначатись, чим хочу займатись. Спочатку відкрила свою школу на Завадського, там було лише 2 маленькі кабінети і лише два викладачі - я і мій товариш. Було важко розібратися, як рахувати ціни, як розібратися з податками, як правильно все оформити. Через два роки я відкрила ще дві студії - на Зарічанській та Старокостянтинівському шосе. Зараз у мене їх три.

Було важко, бо приходилось працювати самому. Найбільша проблема була з викладачами, багато хто думав, що він знає англійську, але це було не так. Тому спочатку у нас була величезна ”тєкучка”. Багато викладачів змінювалось, бо не вони не відповідали нашим вимогах. Я стояла під дверима і слухала як вони ведуть урок, а через місяць дивилась на результати дітей. Не було результатів - ми прощались з викладачами. Так само проблематично було з викладачами німецької і польської.

Перших два роки ми вкладали у викладачів, в приміщення. Але був фактор, що викладачі просто йшли. Вони брали номера телефонів учнів, які потім ходили займатись до них додому. Тепер ми і з викладачами, і з учнями підписуємо договори про те, що так робити не можна. У нас була викладачка, яка таким чином забрала собі чотири групи дітей. Але потім ми стали більш жорсткими і зараз таке не повторюється.

Стати ФОПом можна за добу

Для того, щоб займатись своїм бізнесом законно, потрібно зареєструватись приватним підприємцем. Зробити це можуть ті, кому виповнилось 18 років. Оформити ФОПа дозволяється і 16-річним, але лише з дозволу батьків. Для реєстрації як приватного підприємця не потрібно збирати багато документів. Треба лише заповнити заяву, у якій вказати вид економічної діяльності, якою плануєте займатись. Також необхідно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код. Документи подаються у ЦНАП або онлайн.

Якщо з документами все гаразд, то їх мають розглянути протягом 24 годин. Тоді на порталі електронних сервісів публікують виписку з Єдиного державного реєстру. У ній, окрім персональних даних, буде інформація про постановку ФОП на облік у податковій та органах статистики, номер платника єдиного соціального внеску й дата реєстрації.

Треба обрати систему оподаткування

Підприємці можуть зареєструватись на загальну або спрощену системи оподаткування. Загальна вважається більш складною з точки зору обліку та звітності. Проте на ній можна займатися будь-яким видом діяльності та нема жодних обмежень.

Спрощена система оподаткування передбачає три групи. Підприємці першої групи займаються роздрібною торгівлею або надають побутові послуги. В них не може бути найманих працівників. Їхній дохід за рік не повинен перевищувати 300 тисяч гривень. До другої групи ФОПів відносяться підприємці, які мають до десяти найманих працівників, а їхній дохід не перевищує 1,5 мільйона гривень. До третьої групи відносять підприємців та юридичних осіб, які можуть мати необмежену кількість найманих працівників, а їхній дохід повинен бути не більшим за 5 мільйонів гривень.

Які податки треба буде платити

Підприємцям на загальній системі оподаткування доведеться сплачувати:

  • Єдиний соцвнесок “за себе” – 22% від мінімальної зарплати (3723 гривні) = 819,06 гривень на місяць
  • Військовий збір – 1,5% від чистого прибутку
  • ПДФО - 18% від чистого прибутку
  • ЄСВ – 22% від чистого прибутку, але не менше 22% від мінімальної зарплати

Підприємці на спрощеній системі буду платити:

  • ФОП 1 група

Єдиний податок – 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1762 гривні) = 176,2 гривень на місяць

Єдиний соцвнесок “за себе” - 22% від мінімальної зарплати (3723 гривні) = 819,06 гривень на місяць

  • ФОП 2 група

Єдиний податок – 20% від мінімальної зарплати (3723 гривні) = 744,6 гривень на місяць

Єдиний соцвнесок “за себе” - 22% від мінімальної зарплати (3723 гривні) = 819,06 гривень на місяць

  • ФОП 3 група

Єдиний податок - 5% (3%+ПДВ) від доходу

Єдиний соцвнесок “за себе” - 22% від мінімальної зарплати (3723 гривні) = 819,06 гривень на місяць

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    На папері гарно все розписано, прораховані, відгуки як на замовлення. Чому ті, які в бізнесі декілька років не розказали про темну сторону медалі (справи). Пожежники, податківці, силовики тільки і чекають на "зелених" підприємців. Інакше хто б їм дав отак сходу стартонути і за невтручання нікому нічого не давати. Ви скажете: корупції в нас немає, ми з нею боремося,  але в цій боротьбі корупція бере верх.
  • Алекс

    Будо б цікаво прочитати про виробництво, а не тільки послуги.

    Петро Груз reply Алекс

    в виробництва мільйони вкладають
  • Мастер Автополив

    Одни кавьярни - мега бизнес. И никто не думает о том, что потом все эти любители кавы с детства будут уже относительно молодыми гипертониками.

    Гнат reply Мастер Автополив

    Дійсно одні кавярні кругом,пивка нама де бахнути,шо в тому кофе такого шо вони всі його луплять відрами

    Мастер Автополив reply Гнат

    Да ладно, пивка тоже есть где бахнуть. Просто в заведениях дороже. Хорошее пиво в Жовтневом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up