Трансплантація серця, хоспіс та «KFC». 20 новин про зміни у Хмельницькому 2022 року

Трансплантація серця, хоспіс та «KFC». 20 новин про зміни у Хмельницькому 2022 року
Нова амбулаторія на Кам'янецькій, трансплантація серця та замовлений тролейбус-«гармошка» з Європи
  • Повномасштабне вторгнення значно вплинуло на розвиток міста.

  • І це не тільки про втрати й заморожені проєкти, а про нові можливості.

  • Дізнавайтеся, як розвивався Хмельницький протягом цього року.

Головною подією 2022 року без сумніву можна назвати повномасштабне російське вторгнення. І хоч війна не надто сприяє розвитку, Хмельницький протягом 2022 року все ж таки зазнав змін. Частина з них, звісно ж, пов’язана з повномасштабним вторгненням, інші можна вважати типовими й для мирного часу.

Пропонуємо вам переглянути новини про розвиток Хмельницького, які мали найбільшу популярність на нашому сайті протягом 2022 року.

  1. Відео дня
    /li>

З початком повномасштабного вторгнення актуальним для України стало переміщення підприємств із зони бойових дій до більш безпечних регіонів. Частина таких обирала для відновлення діяльності Хмельницький та громаду. Станом на 19 березня два підприємства почали переміщення свого обладнання. На 3 квітня шість підприємств вже розпочали роботу, ще шість переїжджали.

На Кам’янецькій, 67, у Хмельницькому відкрили амбулаторію сімейної медицини. Раніше приміщення належало комунальній аптеці «Віола», потім його передали центру первинної медико-санітарної допомоги та зробили ремонт. У закладі приймають сімейні лікарі та педіатри.

З початком повномасштабного вторгнення довелося поставити на паузу два масштабних проєкти — будівництво сміттєпереробного заводу та Палацу спорту. Щодо заводу, то наразі вже вдалося провести прекваліфікацію двох учасників на тендер. У будь-якому випадку роботи будуть розпочати тільки після завершення воєнного стану. На Палац спорту тим часом передбачається витратити три мільйони гривень наступного року.

Пам’ятку архітектури, що розташована на вулиці Європейській, продали приватному підприємцю Валентину Мартинюку за 6,5 мільйона гривень. Особняк збудований у 1890-х роках. Покупець займається виробництвом одягу, зокрема, йому належать бренди «Територія якісних цін» та «World Stock».

Частину огорожі та ворота біля Хмельницького слідчого ізолятора прибрали у вересні. Таким чином з’явився вільний доступ до невеликого приміщення, яке складається з двох кімнат. Раніше воно перебувало на балансі управляючої муніципальної компанії «Центральна», тепер же його передали «Агенції муніципальної нерухомості». Остання здала його в оренду підприємцю Андрію Степанюку за 66 672 гривні на місяць з ПДВ. Бізнесмен пов’язаний з брендом кондитерських виробів «Насолода».

У серпні, саме перед новим навчальним роком, на вулицях Хмельницького біля закладів освіти почала з’являтися розмітка у вигляді напису «ШКОЛА», а також англійською «SCHOOL». Це було пов’язано з впровадженням нового стандарту, в рамках якого замінили норму щодо нанесення розміткою знаку «Діти». Містянам же почалося здаватися, що таку розмітку може використати ворог для пошуку закладів освіти. Це активно обговорювалося у соцмережах.

У травні у Хмельницькому оновили назви зупинок — деякі додали, деяким змінили назву. Частково це пов’язано з тим, що назви деяких вулиць дерусифікували.

23 січня у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі провели першу у місті трансплантацію серця. 47-річний чоловік отримав серце померлого донора з Івано-Франківщини. Звідти серце доставили гелікоптером до Хмельницького аеропорту, а потім у серцево-судинний центр. Органи донора, до слова, пересадили ще трьом людям у Києві та Івано-Франківську. Вони отримали печінку та нирки.

Однією з відмітних рис повномасштабного вторгнення у Хмельницькому була евакуація закладів освіти. Зокрема, до міста переїхали Херсонський національний технічний університет, Маріупольський будівельний фаховий коледж та кадетський корпус із Сум.

Для мешканців Хмельницького запустили єдиний номер для запису до лікарів. Система об’єднала лікарів чотирьох закладів — двох центрів первинної медико-санітарної допомоги (амбулаторії), лікувально-діагностичного центру та міської дитячої лікарні.

У квітні хмельницькі чиновники взяли за російськомовні вивіски, які все ще залишалися у місті. Тоді йшлося про 20 закладів, серед яких по декілька «Носорог» та «Таврия В».

Серед транспортних змін у Хмельницькому цього року — запровадження автобусних маршрутів №3 та №5. Їх обслуговує комунальне підприємство «Електротранс». Маршрут №3 сполучає Озерну та обласну лікарню, №5 — Лезневе та речовий ринок.

Комунальне підприємство «Медичний стоматологічний центр», яке також відоме як стоматполіклініка, вирішили ліквідувати. Заклад приєднають до міського лікувально-діагностичного центру, яке об’єднує поліклініки міста. Наразі колишня стоматполіклініка перебуває у стані припинення.

Про плани щодо запуску маршруту стало відомо у вересні. Автобусами вирішили сполучити Озерну та Ракове через центр. Наразі маршрут вже працює. До слова, на сполучення цих двох мікрорайонів у хмельничан раніше було чимало скарг. Напряму їх донедавна об’єднував тільки тролейбусний маршрут №3.

У січні у Хмельницькому відкрили відділення паліативної та хоспісної допомоги. Його розмістили у колишньому протитуберкульозному диспансері на Житецького, 22. Структурно заклад є частиною Хмельницької міської лікарні. Відділення призначене для важкохворих пацієнтів з прогнозованим летальним наслідком. Витратили на заклад 1,9 мільйона гривень. Репортаж із закладу переглядайте за посиланням.

Комунальне підприємство «Електротранс» замовили вживаний двосекційний тролейбус «Skoda» з Європи. Транспорт такого типу називають «гармошкою». Він обійшовся приблизно у 900 тисяч гривень. Чи доставили його вже до Хмельницького, в «Електротрансі» поки не повідомляли.

Підземний перехід біля заводу «Темп» переобладнали під укриття на випадок повітряної тривоги. Там встановили ворота та лавки. Перехід використовують учні школи «Мої обрії».

Вулиця Прибузька — одна з найбільш завантажених вулиць у Хмельницькому. У міськраді запланували там зміни. Зокрема, йдеться про встановлення світлофорного об’єкта на перехресті з вулицею Ніни Янчук, а також поряд із Палацом спорту. Крім того, планується продовження облаштування зупинок та пішохідних переходів біля них.

Ще однією зміною, яка стосується комунальних підприємств, є приєднання «Південно-Західних тепломереж «Хмельницьктеплокомуненерго». Наразі юридично цей процес ще не розпочатий, але котельні підприємства вже передали на баланс «Хмельницьктеплокомуненерго».

У Хмельницькому планують відкрити ресторан «KFC». Зокрема, для нього вже шукають керівництво. Крім того, компанія, яка представляє бренд «KFC» в Україні, взяла в оренду приміщення у «Дитячому світі» за 93 332 гривні на місяць з ПДВ.

Про зміни 2021 року читайте за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up